Ønskede kamera-innstillinger

For litt siden kjøpte jeg nytt kamera: Fujifilm X-T5. Etter å ha fotografert noen uker etter standardinnstillinger, tok jeg meg endelig tid til å stille inn kamera slik jeg ville det skulle ta bilder.

Stille inn??

I mitt hode er dette like naturlig som at man selvsagt ikke kjøper en bil til en million kroner, og så lar man være å programmere setene individuelt til de som skal bruker bilen.

Jeg vet at mange har bruksanvisnings-aversjon, og det er til dels forståelig. Alt for mange bruksanvisninger er skrevet av dataingeniører – for dataingeniører. Men det finnes ofte en vei utenom.

På YouTube finnes det meste om mitt kamera, alt fra unboxing (oppakking) til svært avansert bruk. I dette tilfelle handler det om hvordan man stiller inn sitt kamera, eller mer korrekt hvordan han/hun som laget videoen foreslår å stille inn kamera.

Innimellom finnes det virkelig bra lære-videoer. Her er et eksempel. Det er veeeldig enkelt: Han filmer gjennomgang av alle menyene og forteller hva og hvorfor. Akkurat passe sakte. I tillegg er det greit å pause programmet slik at du kan få stilt inn slik han foreslår – eller selvsagt slik DU vil ha det.

Noe er ikke spesielt viktig, mens andre innstillinger er kjempeviktige. Eksempelvis om kamera skal si fra når du har glemt å sette inn SD-kortet, eller at du får lov til å fotografere med ikke-originale objektiver. Alt dette må stilles inn via menyen på skjermen bak.

Hvis du har et litt mer proft kamera, tipper jeg det finnes tilsvarende YouTube-videoer for deg og ditt kamera også.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: