Hva har du lov til å fotografere?

Har du lov til å fotografere mennesker på gata? Hva med lovligheten av å fotografere kunstverk eller for eksempel arkitekttegnede bygg (som jo er åndsverk)? Spiller det noen rolle hvilken sammenheng bildet du tar skal brukes i? Er det lov å fotografere fra lufta eller over en landegrense? Eller under en konsert?

Hvis du trodde (!) at det var aldeles uproblematisk å fotografere (bortsett fra å treffe rett blender og tid) –  vel så tar du fullstendig feil. Bildet du knipser i all troskyldighet er nemlig underlagt en hel serie av lover, regler – og av sedvane.

Du får svar på mye av dette en lang artikkel «om rettighetsspørsmål knyttet til digitale medier» i bloggen til Gisle Hannemyr: Trails by Gisle Hannemyr

Artikkelen er primært skrevet for Hannemyrs egne studenter på Universitetet i Oslo, men – skriver han – «det er forhåpentligvis noe matnyttig her også for andre.»

Og det er det!

Så var i alle fall personvernloven ivaretatt.

Artikkelen har i sin helhet betydelig relevans for oss fotografer. Jeg foreslår imidlertid at du starter med kapittel 8: Begrensninger for fotografen, som jeg anser spesielt matnyttig.

Her er underkapitlene: Retten til å fotografere, Retten til eget bilde, Samtykkekravet, Unntak fra samtykkekravet, Fotojournalistikk, Situasjonsbilder, Gatefotografi-Kunst, Markedsføring, Private hjemmesider, Internasjonal rettspraksis, Gjengivelse av kunstverk.

Et dronefoto tatt i et grenseområde mellom Norge og Sverige. Hva er reglene for grensefotografering?

Hannemyr skriver befriende begripelig og «ujussisk», men du skal likevel være klar over at tolking av juridiske tekster, selv på dette nivået, handler mye om «på den ene side, og på den annen side». Som ikke-jurist (men antatt dyktig fotograf) er det fort gjort å gå i fella og tro at du nå vet hva som er lov og ikke lov etter å ha lest dette. Nånei, så enkelt er det ikke! Men jeg kan love deg at denne artikkelen er til å bli klokere av og at det kan være særdeles smart å kunne litt av jussen som gjelder hobbyen eller yrket ditt.

Her er artikkelen: Kap 8. Begrensninger for fotografen

Gisle Hannemyr er en norsk forsker, gründer og kommentator innen informatikk, især om Internett. Hannemyr er ansatt ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo som forsker og lektor, der han særlig arbeider med bruk og design av Internett-baserte tjenester, og var medlem av regjeringens personvernkommisjon 2007-2009. (Wikipedia)

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar