Det magiske lyset

Disse to bildene er tatt med samme kamera og har samme tekniske data. Men de er tatt med 1,5 times mellomrom. Vi kan derfor like gjerne ta moralen i denne historien med en gang: Tiden på døgnet kan være avgjørende for en (A:) middels bra fotografisk gjengivelse av et skip og et (B:) flott bilde.

Queen Victoria (294 m lang og 33 m bred) lå ved Pir 3 med baugen mot nordvest. Klokka var 12:30. Høylyset var selvsagt i sør og det var mange blendertrinn forskjell på dette lyset og det sorte skroget. Jeg fotograferte i jpg, noe som mildt sagt er en utfordring under slike forhold. Det ville aldri være mulig å gjengi både himmel og skrog på en god måte, så jeg valgte å prioritere skrog – og visste at himmelen kom til å bli blåst ut.

1 time og 40 minutter senere (og etter en kopp kaffe, en vaffel og mye hyggelig prat), så jeg skipet på nytt: Nå bakfra og med en flott, varm himmel og en halvmåne som bidro til en bra komposisjon.

Bildene er som nevnt 99 % identiske. Det er bare lyset som er forskjellig på grunn av tidspunkt på døgnet.

Første bilde: Fuji X-T5, Fujinon 16-80 @ 28 mm, f:6,4, 1/140 sek, ISO 125. 

Andre bilde: Fuji X-T5, Fujinon 16-80 @ 55 mm, f:6,4, 1/180 sek, ISO 125. 

Dette er selvsagt noe enhver naturfotograf er klar over, men også noe alle hverdagsfotografer (og dokumentarfotografer) bør ha i mente. Stå opp litt tidligere eller hold ut litt lengre for å få det «riktige» lyset. Midt på dagen kan du ta en kopp kaffe og en vaffel.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar