Olga Karlovac: Mørke, kornete, uskarpe – og stilige bilder

Hvis du liker bilder som du ser her, så anbefaler jeg at du tar en titt på bildene til Olga Karlovac, en Kroatisk fotokunstner, med base i Dubrovnic og Zagreb. Jeg har stor sans for bildene til Karlovac. Men hun spaserer på en knivsegg: for på den andre siden kan slike bilder i mine øyne bli dystre og destruktive.

Hvis du i tillegg ønsker å lære hvordan du tar denne type bilder, så finner du en bra video på YouTube. Her blir du først introdusert for selve teknikken, bruk av kamera, innstillinger, mm. Pluss et bærende begrep i hennes bilder: Intentional Camera Movement, ICM. Deretter også oppbygging og komposisjon. Det er sjelden man får se noe så godt forklart.

Her finner du YouTube-videoen.

Bildene til Karlovac er alle i sorthvitt. Ta gjerne også en titt på bildene til Saul Leiter; en amerikansk forgjenger som alltid fotograferte i farger. Du finner fire artikler om Leiter i denne bloggen. Bare søk.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar