Sier et bilde virkelig mer enn 1000 ord?

Jeg har etter hvert fått mindre og mindre tro på at «et bilde sier mer enn 1000 ord». Derimot har jeg kommet frem til at et bilde og et antall linjer med tekst, kan gi et meningsinnhold som tilsvarer mange tusen ord. Om du forstår hva jeg mener. Noen ganger blir 1+1=5.

Denne blogg-artikkelen handler om et spennende fotoprosjekt, som har blitt så utrolig flott fordi bilder og tekst fungerer så fantastisk godt sammen.130425_blog_001

Bildetekst: Bildene du ser her er fotografert fra boka «Barns øyne», og er gjengitt med godkjenning fra fotografen.

For mange år siden så jeg ei fotoutstilling på Fotografiens hus i Oslo. Det var en morsom, interessant, trist og sterk utstilling. Under hvert bilde var det korte tekster. Her var bilder og tekster som har etset seg inn i hukommelsen min. Noen fordi de var uttrykk for en herlig sprø galskap. Noen fordi de var triste.

Nei, det var ingen kjent og berømt fotograf som sto bak. Bildene var tatt av i alt 1000 norske ungdommer fra det meste av landet, alle i alderen 8-16 år. Bildene ble tatt med enkle engangs-kameraer og alle presentert i sorthvitt.

Bak dette utrolig flott tiltaket var en Dagblad-fotograf og delvis frilanser med navn Annelise Jackbo. Hun fikk en genial idé, og klarte – etter hvert – å få finansiert prosjektet i regi av et statlig 2000-årsskifteprosjekt. I tillegg ble prosjektet støttet av blant annet Kodak, Dagbladet og Norsk Kulturråd.

Resultatet ble 50.000 bilder som ga et visuelt og tekstlig situasjonsbilde av og med norsk ungdom akkurat i det man tippet over i et nytt tusenår. Motivvalget var helt fritt. Ingen voksne fikk bestemme.

Det må ha vært en tilnærmet uoverkommelig oppgave å velge bilder: Her er bilder av do, av trapper, av venner og familie, selvportretter, skiturer med våte sokker, en ensom fugl som flyr over himmelen, kjæledyr og barbiedukker, dagens middag og pappa som leser avisen, en opplyst kvinne og en møkkete nabogutt som har lyst på is. Og her er bilder av «mamma og pappa før de skilles», her er bilder av «graven til mamma». Her er et bilde av en PC med teksten «min beste venn». Humoristiske, vemodige, underfundige og sprø bilder og tekster.

Av alt dette ble det en vandreutstilling. Pluss ei bok.

Denne boka er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Klikk deg inn en dag du har en time til overs. Bildene er fantastisk flotte, og sammen med de tekstlige kommentarene løftes de opp til uante høyder.

Etterpå er du kanskje enig med meg at et bilde og noen tekstlinjer kan gi et meningsinnhold som en hel roman.

(Klikk på et av bildene og bla deg siden frem med piltastene på høyre side. Avslutt med X øverst til venstre når du er i visningsmodus.)

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: