Valgets kvaler: Hvilket bilde er best?

Av og til er det ingen tvil. Andre ganger er det et sant mareritt å bestemme hvilket bilde som er BEST av en serie på nesten like bilder. Du har sikkert opplevd dette selv.

På et fotonettsted så jeg nylig samme type problemstilling. En fotograf måtte velge ett bilde av totalt tre i en konkurranse, og la ut bilder og spørsmål. Svarene var sånn ymse. Den første valgte bilde 1, og mente de to andre var dørgende kjedelige. Ikke lett å velge, sa en annen. Og en tredje slo til med: «Ingen av dem».
Som man roper i skogen, får man svar.

.

Derfor tar jeg ikke sjansen på å spørre denne gang. Jeg bare pirker borti en alminnelig problemstilling. De som er født i Vektens tegn skal etter sigende ha problemer med å velge. Andre er krystallklare etter noen sekunder, i nesten hva det skulle være.

Vel: Jeg var ute på en aldri så liten fototur, og kom over en stilig trapp. Lav sol fra sørvest kom og laget flott skygge. Motivet var åpenbart. Jeg tok tre versjoner.

Der og da var bildet med knallblå himmel det stiligste. I etterkant fant jeg ut at himmelen tok for mye oppmerksomhet. Så var det høydebildet, som i all sin symmetriske renhet vel muligens er det stiligste og reneste. Firkantbildet fungerte ikke, etter min mening.

Jeg innbiller meg at fotografer med storformatkameraer vandrer rundt noen timer før de bestemmer seg for Det Ene Bildet. Som tidligere fotojournalist er jeg kjappere på avtrekkeren, så får jeg heller vurdere og velge i etterkant. Hvis jeg klarer.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Én tanke om “Valgets kvaler: Hvilket bilde er best?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: