Enkelt å lage «lysbilde»-show

Så kommer høsten, ute er det rufsevær, og du sitter der med alle sommerens bilder på PCen din. Har du tenkt å gjøre noe med dette i år? Her er et tips: Bruk en ettermiddag eller to, og lag et (eller flere) lysbildeshow: Et passe antall av de fineste bildene, gode overganger og tilpasset musikk. Et slikt show er fint å ha og se på, og så er det enkelt å dele disse opplevelsene.Tottadalen 10. sept 2015

For å lage et lysbildeshow som antydet, trenger du et program. Microsoft har et aldeles gratis program som kan gjøre denne jobben for deg på en noenlunde anstendig måte? Navnet er Windows Movie Maker, og du laster det enkelt ned fra nett. (Av alt i verden finner du på nettstedet til MM en flott og instruktiv video-demo som imidlrtid ikke lar seg kjøre i noen av mine PCer med Win7, men som du selvsagt kan åpne i et program som f eks VLC Media Player. Merkelige greier!)Tottadalen 10. sept 2015

Selv har jeg «i alle år» brukt et program som heter Proshow Gold. Siste versjon, # 7, koster ca.70 $ (=580 NOK), og har det meste du kan drømme om (bare husk at det enkle oftest er det beste). Du kan laste ned programmet og bruke det fritt i 14 dager.

Oppdatering januar 2020: Firma Photodex som lager Proshow Gold legger 31. januar 2020 ned virksomheten, og stenger butikken etter 30 års virke. Som erstatter anbefaler de programmet Photopia.

Hvis du er fornøyd, betaler du, og mottar en «nøkkel» pr. epost og fjerner med det et vannmerke. Svært enkelt. Programmer du allerede har laget i demoversjon kan nå vises uten vannmerke. Programmet anbefales.proshow

Denne type programmer fungerer nokså likt. Skjermen deles i tre. Til høyre ser du hvordan showet blir til etter hvert som du utvikler det. Til venstre har du alle bildene som du vil benytte. Fra denne samlingen drar du bilder ned på en «Timeline» i den rekkefølgen du ønsker. Her bestemmer du også hvor lenge hvert bilde skal stå, hvilken overgang (transition) du velger og lengden på overgangen, osv. Musikken drar du rett fra musikkmappa di ned til et eget spor. MP3 fungerer OK. I Proshow Gold 7 følger det med en god del musikk og lydeffekter. Bra!

I et slikt show kan virkelig få vist frem bildene dine. Bare husk at en visning normalt ikke bør være lengre enn 3-4 minutter – med mindre du har en svært interessert målgruppe. Gitt at lysbildeshowet er 3,5 minutter (=210 sekunder) og hvert bilde med overtoning i snitt er ca. 5 sekunder, betyr dette at du ikke bør ha mer enn 42 bilder. Trekk så fra en intro og en utgang på noen flere sekunder, og du er nede i under 40 bilder.Tottadalen 10. sept 2015

Show: Forsøk å smalne inn tematikk. Ikke vis «Sommeren 20xx» i all sin bredde, men plukk interessante elementer. Og lag heller to fine enn ett langt og kjedelig.

Bilder: Veksle mellom de store vyene og detaljene, forsøk å holde samme «visuelle tyngde» i påfølgende bilder, altså ikke en lys sommerdag rett over til dunkel peiskos.

Overgang mellom bildene: Enkel overtoning fungerer godt. Av og til klipping. Hvor lenge bildene står og hvor lang overtoning handler også om hva du ønsker å fortelle. Men ikke la ditt publikum få migrene av fancy effekter.

Musikk: Det ideelle er at musikken supplerer og bygger opp under bildene. Du velger ikke «Måneskinnssonaten» til bilder av et racerbilløp. Til privat bruk kan du sikkert rippe hva du ønsker. Musikk uten sang fungerer ofte best, mest fordi det ikke blir noen «kamp» om oppmerksomheten mellom bildene og teksten i sangen. Ellers finnes copyrightfri musikk her og der på nett – noe bra, noe aldeles forferdelig. Musikk er det jeg bruker mest tid på. Det kan ta dager å finne passende musikk, mens showet lages på en ettermiddag.

Lydeffekter: Kan være spennende og fint. Måkeskrik, bølgebrus… Jeg skulle gjerne hatt flere lydspor i Proshow Gold, men det er enkelt å koble lyder til enkeltbilder uavhengig av musikken som ligger på eget lydspor.

Deling: Når jeg er fornøyd med bilder, overtoning og musikk/lyder, gjelder det å eksportere det til et format som enkelt lar seg kjøre på andre PCer. Min urgamle versjon av Proshow Gold kan blant annet lage exe-file, jeg kan brenne selvkjørende DVDer, og showet kan eksporteres direkte til YouTube. Blant annet. Jeg vil tippe at man i moderne versjoner har flere valg, f eks MP4. Denne type video er alltid et kompromiss mellom størrelse og bildekvalitet. Filene blir gjerne store, nesten uansett. Det betyr at det kreves en noenlunde kjapp prosessor for å kjøre et dias-show uten hakking.

Slike show er for store for å sendes som e-post-vedlegg. Men via en gratistjeneste som f eks WeTransfer, kan du laste opp store filer, og sende adressen til denne sky-tjenesten til de du ønsker skal laste den ned og se på ditt verk. Enjoy.

Eksempler:

  • Her ser du et eksempel på et program jeg laget for en del år siden. Selvsagt bryter jeg med to av mine «regler» her. Musikken har sang, og showet vare i 5:30 min. Men dette programmet var laget for hestegale jenter i dette ridemiljøet, og da er 5-6 min ikke for langt 🙂
  • Her er et annet program jeg gjorde for flere år siden. Her er my rusk og feil, men jeg tar det med fordi det viser hvordan jeg legger bildelengde og overtoning opp etter musikken.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: