Tom Sandberg. Den største.

For halvannet år siden vandret billedkunstner og fotograf Tom Sandberg ut av tiden. Tom Sandberg var kjent blant kjennere, og en internasjonal størrelse. De som har greie på den slags sier at Tom Sandberg er den største fotografen vi har hatt her i landet. Hvis du ikke har hørt om ham, er det på tide.getimage

Tom Sandberg var født i Narvik i 1953, men vokste opp i Oslo. Fotoutdanningen er fra Trent Polytechnic i Nottingham, England, der han studerte under den kjente fotografen Thomas J. Cooper.

I en artikkel i Aftenposten fra februar 2014 sier Aftenpostens kunstanmelder Kjetil Røed: – Det er få som har hatt en slik sensitivitet for komposisjon, for balanse mellom det abstrakte og det konkrete, som han. Særlig verdt å merke seg er hvordan hans usedvanlige formsans aldri kom i veien for en uformidlet intimitet. Akkurat dét krever en like fininnstilt bevissthet som kamera. Hans portretter er nesten konfronterende i sin nærhet til den portretterte, men blir ikke ubehagelige, kun direkte og – det må ikke glemmes – alltid formidlet med en diskret varme. Det har mer med oppriktighet og respektfull nærhet å gjøre, snarere enn et ønske om å avsløre den portretterte, sier Røed.Tom-Sandberg_Shoot

– Jeg tror ikke jeg tar for store ord i min munn om jeg sier han er den største fotografen vi har hatt her i landet. Hans evne til å overskride sjanger og grenser i mediet var unik.
– For ham var det ikke viktig om noe var pressefoto eller kunstfoto, det hele inngikk i hans helhetlige visjon, avslutter Røed.Tom-Sandberg-Untitled-11

Fra nettstedet Kunstverket: «Sent på 1970-tallet ble Henie-Onstad Kunstsenter det første museet til å stille ut Tom Sandbergs fotografier. Dette ledet videre til en lang karriere som kunstner i sjangeren fotografi for Tom Sandberg.

Han har hatt utstillinger ved noen av verdens største samtidskunstinstitusjoner, deriblant PS1 i New York, Museum of Modern Art i New York, Moderna Museet i Stockholm og Astrup Fearnley Museet i Oslo.

Han står som en av de viktigste fotografene i Norges kunsthistorie der han har vist seg vesentlig i prosessen med å utviske grensene mellom fotografi og kunst. Da han etablerte Fotogalleriet i Oslo, i samarbeid med organisasjonen Forbundet Frie Fotografer, skapte han et utstillingsrom for fotografi på lik linje med et kunstgalleri.

I 2005 ble Tom Sandbergs portrettserie fra 1985, med portretter av blant andre John Cage, listet som ett av 12 verk i Morgenbladets kanon over de viktigste verkene i norsk kunst etter 1945.»normal_00000307

I intervjuer med Tom Sandberg forteller han ofte om et liv langt unna glamour og penger, og en kamp for å få endene til å møtes i form av mat, film og papir, noe han takker sine gode venner og velgjørere for.

I forbindelse med en utstilling ble det laget en film om Tom Sandberg og hans bilder. Den gir et godt bilde av en person som virker å være forutsett til å bli fotokunstner. Filmen varer 23 minutter. Den anbefales.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Tom Sandberg. Den største.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s