Hvordan styre kamera fra PCen?

postkortSett at du har fått låne et stort antall postkort, og ønsker å digitalisere disse raskere og «med god nok kvalitet» i forhold til å skanne ett og ett kort via skannere din.

Løsningen kan være å fotografere i stedet for å benytte en skanner. For ytterligere  å forenkle prosessen og kan du koble og styre kamera via PCen din, slik at bildene lagres rett på harddisken sammen med en god del bildeinformasjon, som f eks copyright og keywords.

Lightroom gjør jobben
Nikon har et eget program for dette, kalt Camera Control Pro. Prisen ligger på ca. 1250 kroner. Jeg vil vel tro at andre merker kan ha tilsvarende programmer. Men siden Adobe-programmet Lightroom nærmest har blitt obligatorisk for oss som tar en del bilder, foreslår jeg at du bruker dette programmet. LR koster like mye  som Nikons program, bare at du får så utrolig mye mer for pengene med Lightroom.

Løsningen heter «Tethered shooting». Prosedyren i Lightroom enkel:

Koble kamera og PC
Koble kamera og PC sammen med en USB-kabel. Dette er en type kabel som følger med svært mye utstyr, og kan ellers skaffes «over alt». Du vil se på kameradisplayet når kamera er koblet til PCen.

 • tether-2Start Lightroom. Gå til File -> Tethered Capture -> Start Tethered Capture.
 • I den dialogboksen (bilde til høyre) som nå dukker opp legger du inn A: Hva du vil kalle mappa. B: Filnavn. I Template (egen dialogboks) kan du legge inn allverdens info om copyright, navn, adressse, osv. C: Hvor du vil lagre bildene. D: Metadata. E: Keywords. Og til sist klikker du OK.
 • Nå kommer denne dialogboksen opp (bilde under). Fotograferingen gjør du med å klikke med musa på knappen til høyre. Etter ett sekund eller to kommer bildet frem.betjeningspanel

Jevn belysning
Selve fotograferingen sier jeg ikke så mye om i denne omgangen. Det sier seg selv at du må ha jevn belysning av det du skal fotografere, og uten at det blir gjenskinn, mm. Videre at du må bruke lav ISO, ha rett hvitbalanse, bruke et solid stativ og helst kjøre med Mirror Up. Kanskje lager jeg en egen sak på dette senere.

Eksportere
Bildene er nå på plass i PCen din med de opplysningene du la inn ved fotograferingen. Hvis du ønsker å legge inn ytterligere informasjon på enkeltbilder eller grupper av bilder (tid, sted, hvem som er på bildene, osv), så gjør du dette mens du er i Library-modulen i Lightroom. Her markerer du bilde(r) og skriver inn tekst i Title og Caption.

Vær obs på at LR opererer med såkalte sidecar-filer, altså små styringsfiler der all bildebehandling lagres i en egen katalog. Du må derfor eksportere filene dine før tittel og bildeinfo (evt. sammen med beskjæringer, bildekorrigeringer, mm) blir lagt inn som en integrert del av bildene.

Espresso
Espresso

Denne eksporten gjør du i en operasjon mens du tar en kopp kaffe 🙂

Siden kan du jo slette den opprinnelige katalogen.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

4 kommentarer om “Hvordan styre kamera fra PCen?”

 1. Når det kommer til å ville gjøre en «ok» jobb med å scanne bilder inn på pcen bør du også se inn i Googles nye app Fotoscanner. Den gjør en overraskende god jobb selv når du scanner bilder rett fra albumet uten å ta bildene ut engang, men resultatet blir så klart ikke i like bra kvalitet som om du bruker kamera, men bedre å gjøre jobben enn å ikke gjøre den som ofte er alternativet 🙂

  Liker

 2. Hei, flott tips. Google får det til. Super sak når du er på familiebesøk hos gamletante og vil ha med deg bilder hjem. Håper også at en del Facebook-folk tar denne i bruk når de legger ut gamle bilder. Jeg blir oppgitt over knøttsmå bilder der alt er skjevt og skakt. Jeg lastet ned appen men har ikke prøvd den ennå. Håper den gir god (nok) filstørrelse. Jeg tester og kommer kanskje med en liten omtale av denne i en egen artikkel.

  Liker

 3. Opprinnelig mener jeg det var 3 megapixel, mens det ble økt til 5 megapixel rundt nyttår.

  Når det er sagt er vi jo raske til å se oss blind på høye megapixel tall og tar man utgangspunkt i et 10×15 bilde (som er det man typisk scanner med en slik app) i 300 dpi får man et bilde som er 1181×1772 (rundt 2-2.3 megapixel) så alt over dette kvalifiserer som bortkastet lagringsplass.

  Dermed tror jeg at scanneappen er et fint alternativ til familiebilder man skal scanne mengder av, men har man noe hvor kvalitet er viktig kan det nok være best å bruke den gode gamle scanneren.

  Liker

 4. Jeg er stort sett enig. Men siden jeg jobber mye mot museer, så har jeg lagt meg på en museums-standard, som sier at uansett original-format, så skal skanningen ende opp med ei fil på 20×30 cm (A4-format), 300 dpi og i tiff-format – og aller helst i Adobe RGB. Og da ser du fort at filene ligger på 30-40 Mb.
  Men for de aller fleste vil trolig en «mobiltelefon-scan» være godt nok.
  H 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: