Fotokunst ved bevegelse: ICM

Oftest ønsker man skarpe, klare bilder. Men det er mulig å skape spennende bilder ved å bevege kamera under eksponeringen.

Intentional Camera Movement, ICM, er en slik prosess. Det kan bli skikkelig flott, og det er svært enkelt å utføre. Billig er det også. I verste fall må du kjøpe deg et gråfilter.

Tenk deg en skog med noen rette trær. Du stiller lukkeren på f eks 1/4 sekund. Så fokuserer du øverst på trærne, tilter kamera nedover – og mens du er om lag midt på trykker du på utløseren og fortsetter bevegelsen nedover. Du vil nå se at trærne har «blitt dratt nedover», på samme måte som tangentene over her.

Dette er i prinsippet ICM.

Du kan velge både raskere og lengre lukkertid. Ofte vil det være lurt å benytte objektets lengderetning. En skog på tvers kan fort bli en grå masse. Men det er ingen begrensninger, for det som teller er å skape spennende fotografiske uttrykk.

Gråfilter? Med lang lukkertid sier det seg selv at du kan få problemer med overeksponering. Tross lav ISO og liten blenderåpning kan det hende at då må ty til et gråfilter, f eks ND4. Det finnes også bra variable ND-filtre. Et pola-filter fungerer også.

Du får her noen eksempler på ICM. Sett i gang for deg selv. ICM er herlig uforutsigbart, både motivmessig og fargemessig, og ICM kan bli så bra at bildene fortjener å komme på stueveggen.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: