Ny linse istedenfor nytt kamerahus?

Begynner det gamle kamerahuset ditt å bli litt utdatert? Tenker du å kjøpe nytt kamerahus? Vent litt! Hva med å vurdere å beholde det gamle huset, og i stedet investere i nye, bedre og mer lyssterke objektiver? Det kan være lurere hvis målet er å få (enda) bedre bilder.

Til sjøs kalles det «tre-fot-sjuka». Det er en «sykdom» som handler om at enhver båteier til enhver tid drømmer om å skaffe seg en ny båt som er minst tre fot lengre enn den han har. Denne sykdommen har sin klare analogi i fotoverdenen: Mange strever nok en del med hele tiden å vurdere å skaffe seg kameraer som er litt bedre, litt raskere, med litt flere pixler, osv. Hvorfor? Får du bedre bilder?

Bildetekst: Skandinavias største bruktmarked for fotoutstyr finner du på foto.no.

Kjøpe noe bedre?
For mange fotointeresserte kan det være smartere å beholde det gamle kamerahuset og i stedet anskaffe nye (eller brukte selvsagt) objektiver, dvs. øke bildekvaliteten, få skarpere bilder, kunne ta bilder under dårligere lysforhold, få muligheten til å legge bakgrunn mer uskarp, få rett-tegnende objektiver (fremfor de tønne-tegnende kit-linsene som fulgte med kameraet da du kjøpte det), osv.

Her et godt råd fra en proff naturfotograf, Ross Hoddinot: “Buy the very best glass (lenses) you can afford. It is all too tempting to blow your budget on a top of the range camera, and then have to scrimp with which lenses you buy. However, optical quality should be one of your biggest considerations. Nikon lenses have a reputation for being among the very best money can buy. Therefore, spend wisely and fill your kit bag with great glass – your photography will soon reap the benefit.”

For det er en verden av forskjell på et skikkelig objektiv som f eks 85mm f:1,4 eller 70-200mm f:2,8, og ei rimelig linse som fulgte med kameraet: Du kan ta bilder under helt andre lysforhold. Du vil få skarpere bilder. Og med stor blender kan du få en bokeh som virkelig fremhever objektet du tar bilde av («bokeh» er bare et ny-gammel jåleord for «uskarp bakgrunn»).

Kjøpe nytt?
På samme måte kan det for mange ny-fotokjøpere være smartere å kjøpe seg et litt svakere kamerahus enn opprinnelig tenkt. Gjerne et brukt. Og så bruke tilsvarende mer penger enn tenkt på gode og fremfor alt lyssterke objektiver. Argumentene er det samme som ovenfor. Selv et relativt rimelig kamerahus (og nå snakker vi om hus til 3000-4000 kroner) er godt nok for svært mange gitt at man spanderer på seg gode og lyssterke linser.

Har man som de fleste et begrenset budsjett, vil det altså være smartere å starte med et slikt hus og noen gode linser fremfor et dyrt og avansert hus, slik at man blir nødt til å kjøpe billigere linser. Så kan man jo med tiden spandere på seg et nytt og bedre kamerahus.

Bildetekst: På prisguide.no skaffer du deg fort oversikt over nytt fotoutstyr.

  • Nytt utstyr: Her er søkemulighetene store, men prøv med Kelkoo eller Prisguide.
  • Brukt fotoutstyr: Se Markedsplassen på foto.no. Her ligger det jevnt over ca. 300 objektiver til salgs og et par hundre digitale speilreflekskameraer.
Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: