Det finnes (nesten) ikke (for) dårlig vær…

Foto er ingen solskinnshistorie. Et moderne (og gjerne fuktmotstandsdyktig) kamera tåler fint litt ruskevær. Til og med en bra porsjon yr. I plaskregn er det nok lurt å kle inn utstyret.

Foto, ubehandlet rett fra kamera

Forleden var en slik dag med en blanding av regn og yr, og der lufta var 100 % mettet med vann. Mitt Fuji X-T2 tåler litt vær. Det samme gjelder min 16-80 mm f:4 WR. Det er smart å holde objektivet nedover når du ikke skyter. Dette selvsagt for å unngå dråper på objektivet.

Samme skip etter en runde i Lightroom.

Tåke kan gi spennende bilder ettersom bakgrunnen mer eller mindre viskes ut, og hvor fokuset i dobbelt forstand havner på forgrunnen/motivet.

Men «tåke-bilder» krever vanligvis en del etterbehandling, alt avhengig av hva du ønsker å fremheve: Du kan forsterke det grå i bildet, eller du kan strekke histogrammet for å gjenskape hvitt og sort.

Se på de to bildene. Det øverste selvsagt rett ut av kamera, og det andre etter litt justering i Lightroom (se korrigeringene).

Jeg starter av og til med Auto (sparer mye arbeid med det), og så blir det gjerne litt etterjustering. Men LR klarer oftest å gjøre grovjobben, blant annet å strekke histogrammet, noe som er nødvendig for å få både sort og hvitt med i bildet – ikke bare nyanser av grått.

Husk også på å kle deg selv etter forholdene. En kald og våt fotograf er en elendig fotograf som bare vil avslutte og komme seg hjem. For det er de beste bildene tas.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: