Skipsbilder

Siden 1902 har det vært skipet ut jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna over Narvik, velsignet med helårs isfri havn. I noen perioder var det i det minste to fotografer som delvis livnærte seg som «skipsfotografer». Målet var å fotografere skip og havnemiljø, og aller helst med ei flott fjellrekke bak.

Bildene skulle være fine nok til å kunne selges til folkene om bord, klare for innramming. Den lille byen langt mot nord var mer spektakulær enn de fleste havnene på kontinentet: Paddeflate industriområder og omkranset med lossekraner.

Dette var på den tiden da det kunne ligge et 20-30 båter på havna, og med like stort mannskap om bord i hvert skip, de fleste skandinaver. Det er andre forhold i dag.

Bildetekst: Det var dette bildet av «Golden Coral» som minnet meg på denne historien. Det er i størrelse en nokså vanlig båt i denne havna: 300 meter lang og 50 meter bred, altså like stor som tre fotballbaner etter hverandre.

En av disse fotografene var litt spesiell, og det var med et visst vemod at jeg på et tidspunkt konstaterte at det kun var ett eneste bilde igjen av denne ene fotografen. Men så ville historien det slik at det dukket opp noen til. Kanskje mange nok til at de kan komplettere den historiske delen av havna og malmtrafikken

For flere år siden skrev jeg en artikkel om en av disse fotografene. Historien finner du her:

Hva så med skipsfotografering i vår digitale tid? Det er nok mange grunner til at slike bilder ikke er interessant som handelsvare. Og om man skulle ønske seg et bilde til en Facebook-melding hjem til familien i Manila, så finnes det bilder i søkk og kav på nettstedet Marinetraffic der ivrige «skips-fotografer» har lagt inn bilder. Aldeles gratis.

Ved kai ligger to skip som laster malm. Snøkledte fjell i bakgrunnen vil nok fortsatt være spektakulært

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: