Rengjøring av kamera og linser

Det er ikke bare skuffer og skap som trenger en liten vårrengjøring. Også kameraet ditt og linsene kan ha godt av å få fjernet støv og skitt nå og da.

150406_HH_006

Bildetekst: Her er mine rengjøringsmidler. Børste, som ligger i en ren plastpose i kameraryggsekken (kjøpt på Hennes & Maurits, koster nesten ingen ting). Sensor Swab (som selvsagt er pakket inn i plast – uten å være sterile!) og rensevæske til sensorrens. En Hama blåsebelg (billig og bra). Pluss en mikrofiberduk (fått hos min optiker). Ikke med på bildet: brillerens som brukes på UV-filtrene foran på linsene, kjøpt hos samme optiker.

Linsene:
Begynn med å blåse bort støv på frontlinsa og bak. Spesielt bak er det smart å holde linsa opp og blåse nedenfra. På den måten kan du bidra til at støv faller nedover og ikke blåses lengre innover i linsa. Hvis det fortsatt er skitt igjen, prøv med en tørr mikrofiberklut. Denne kan du kjøpe i en fotobutikk, eller du får/kjøper hos din optiker. Hvis det fortsatt er skitt igjen, bruker jeg brillerens (spray) og tørker etterpå av med en mikrofiberklut.

Jeg har UV-filter på 95 % av mine linser, og da kan man være litt mer røff. Hvis du må pusse rett på fremre linseelement, må du passe på at du ikke «gnikker» bort coatingen på linsa. Jeg ville være ytterst forsiktig med å rense en ubeskyttet linse for mye og for ofte. Sjeldnere og lettere, er regelen.

Fettmerker på linsene kan være umulig å fjerne. Dette inneholder litt syre som faktisk tærer glass. Noen puster på linsa for å skape fukt før de tørker av, men jeg leste nylig at det bør man i alle fall ikke gjøre, faktisk av samme grunn som over.

Tips: En god solblender gir deg bilder med mindre strølys, men det beskytter også fremre linseelement og hindrer at du ufrivillig setter fingermerker på linsa.

Kamera, ytterside:
Gå over med en blåser og deretter en mikrofiberklut. Små bomullspinner er greie til kriker og kroker.

Kamera, innside:
Det beste er å blåse alt rent. Støv som fortsatt sitter fast kan jeg bruke børsten på, og så en runde med blåsebelgen. Jeg bruker aldri børste på sensoren.

Sensor:
De fleste moderne kameraer har innebygget sensorrensing, oftest hver gang man slår av kamera. Hvis du ikke har støv på sensoren, så skal du selvsagt la sensoren være i fred. Den beste måten å sjekke om du har støv på sensoren er å fotografere slørest himmel med liten blender. Alternativt en hvit papp-plate (husk eksponeringskompensasjon +2 for å få plata hvit og ikke grå).

Noe klarer du sikkert å se på LCD-displayet, men full kontroll får du først når du ser på bildet på en stor monitor. Jeg bruker i tillegg å legge ekstra kontrast i bildet. Da kommer selv mikrostøv frem.150406_HH_185

Finn kameramenyen for sensorrens, slik at speilet låses oppe. Hold kamerahuset vendt nedover og blås inn luft nedenfra. Ta et bilde (som nevnt ovenfor) og sjekk nå om du har fått ut alt støv, uten å røre sensoren. Men gjenstridige flekker må fjernes manuelt. Det kan du gjøre med en sensorswab der du drypper på et par dråper sensorrens. Bruk gjerne en kraftig hodelampe slik at du får mulighet for å se støvet på sensoren.

Her finner du en liten videosnutt som viser hvordan du kan gjøre dette.
Her finner du litt mer info om sensor-rense-utstyr. Og så bare nevner jeg sånn litt diskret at du på DealExtreme får kjøpt en pakke «feieutstyr» for 45 kroner. Fri frakt.

Er du usikker eller redd for å ødelegge en følsom sensor, så la et kameraverksted gjøre jobben: Koster noen kroner, men det kan det være verd.

Forebygging:
Hvis du vil minimalisere rengjøringsjobben, så sørger du for å hindre støv og skitt å trenge inn i kameraet og på linsene dine. Det er like logisk som at det blir mindre fredagsvask om du setter ytterskoene på trappa. Unngå å skifte linser i miljø der det er mye støv. Bruk solblender. Bruk UV-filter. Ha med en liten mikrofiberklut i en tett plastpose i kamerabaggen din. Skulle du nå få litt støv eller noen dråper på utstyret ditt, så fjerner du det med en gang.

God fredagsvask!

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: