Fotografering av brudepar

Fotografering av brudepar er oppgave man ikke må ta for lett på. Adorama TV har laget en liten videosnutt der fotograf Vanessa Joy forteller deg hvordan man kan gjøre dette på en enkel og grei måte – og sørge for bilder som kanskje for mange er gode nok.vanessa 1

Som «familiens fotokyndige» får du sikkert mange fotospørsmål. Hvis det er bryllup i vente nå i sommer, kan det hende du blir forespurt om å forevige begivenheten. Tør du si ja til alt eller noe av dette?

Action-bildene er (vanligvis) grei

Fallhøyden er stor. Bildene sitte, der og da: Når presten (eller dommerfullmektigen) spør, når det nygifte paret går ned kirkegulvet (eller ut fra sorenskriverkontoret), når man åpner bryllupskaka, osv, osv. Det nytter ikke å komme tilbake dagen etter å be om reprise.

Men hvis du kjenner ditt kamera og dine linser ut og inn, og kjenner dine begrensninger, så er det ikke aldeles urimelig å svare ja takk til oppgaven. Samtidig er det viktig å fortelle hvilken bryllupsfotoerfaring du har (eller ikke har) og hvilke begrensninger som ligger her. Så får brudeparet vurdere om de tar sjansen, eller om de leier inn en proff bryllupsfotograf.

Disse «action-bildene» fra bryllupet er vanligvis greie, hvis du har godt nok utstyr og ellers har en porsjon fotoerfaring.vanessa 3

Selve brudeparet

Det amerikanske fotoforetaket Adorama drysser ut haugevis med stort sett svært gode og lærerike videosnutter. Nylig kom en video som handlet om fotografering av brudeparet etter seremonien.

På 5,5 minutter og på en enkel og grei måte forteller fotograf Vanessa Joy hvordan du kan få bra bilder med ett kamerahus og med ei lyssterk normallinse (50 mm for fullformat, eller ca. 35 mm for APS-C-format) der brudeparet stort sett får stå i ro, mens fotografen beveger seg rundt. (Med ei lyssterk linse mener jeg her ei linse der du kan benytte ca. f:2,5 for å få skarphet nok på begge, og likevel få god nok uskarphet på bakgrunnen).

Her er ganske sikkert mye du kan lære og anvende. Ikke minst mhp. posering, hvor hendene skal være, hva paret skal gjøre, osv.

Siste tips er at du som innleid fotograf selvsagt må sørge for å få tid til fotograferingen. Det blir sjelden bra resultat hvis du må rive brudeparet ut av festlighetene og får fem minutter på deg. Hvis du skal fotografere brudeparet på selve dagen, må det være lagt inn tid for dette i programmet.

Du må også ha tid til de obligatoriske (og utrolig verdifulle) fellesbildene med familien. Dette bør du selvsagt også avklare med brudeparet på forhånd.

Hvis det er mulig kan det være et bra alternativ å vente noen dager med bildene av de nygifte paret til roen har senket seg og været er perfekt.vanessa 2

PS: Legg merke til at Vanessa bruker ganske rask lukkertid (1/1000), stor blenderåpning (2,5), har økt ISOen litt (400) og har satt fast hvitbalanse (6600 Kelvin).  Hun kjører med andre ord manuelt, og har på denne måten full kontroll. (Dette forutsetter selvsagt stabilt lys). I tillegg er dette en innstilling som gjør det mye enklere å finjustere f. eks. hvitbalanse og eksponering på alle bildene samtidig i et program som Lightroom.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: