Trenger jeg polarisasjonsfilter?

I tillegg til et UV-filter av høy kvalitet som «linsebeskytter», er kanskje et polarisasjonsfilter det eneste filteret du trenger. Kanskje?!?

Bildene her er tatt en vanlig ettermiddag og med sola ca. 90 grader inn fra venstre.

Blå himmel

Bildet nedenfor er tatt uten polafilter.

I bildet under har jeg forsterket blåfargen i Lightroom. Dette er en enkel og vanligvis utmerket funksjon, der du bare klikker på himmelen. (HSL ->Luminance) Programmet leser av fargeverdiene. Nå så skyver du musa nedover for mer farge (eller oppover for mindre). Alt som tilhører denne fargeverdien i bildet, får mer metning. (Mange fordeler, noen ulemper. Se for eksempel det blå skiltet på en bygning).

Bildet under her er tatt med et polafilter på linsa, dreid over til maks effekt – noe man ikke bør gjøre. Bildet har da fått den «klassiske» polaroid-bruntonen over det hele. Dette er det mulig å justere bort, men det har jeg altså ikke gjort her. Alternativet er å ikke dra på full effekt, men da blir også himmelen mindre blå.

Konklusjon så langt: Hvis den eneste oppgaven til polafilteret er å skape mer metning i himmelen, så mener jeg du heller bør kjøpe Adobe Lightroom.

Refleks

Den eneste situasjonen der jeg vil forsvare polafilter, er der du plages med uønskede reflekser. Det være seg refleks i vann, på blanke flater – eller som her i glass. Du ser det beste i den hvite lastebilen. Jobben som polafilteret har gjort her (bildet nederst), klarer du neppe å gjør selv i f.eks. Photoshop.

Konklusjon: For å dempe eller fjerne reflekser er et polafilter unnværlig.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar