Stilleben – tips for helgen

Her er et lite høst-foto-helge-tips når det regner kattunger og takene blåser av hus over store deler av Kongeriket: Finn frem kamera og ta et stilleben!

Sving innom frukt og grønnsaksdisken på Super’n, og ta for deg av ymse både hva angår størrelse og farger. Nå kan du rigge deg til foran et passe stort vindu som slipper inn diffust lys (ikke direkte solskinn), og så danderer du herlighetene etter alle kunstens regler. Du må gjerne la deg inspirere av de gamle kunstnerne.

Du bør beholde lav ISO og ha en fornuftig liten blender, f eks rundt 10 for å få nok dybdeskarphet. Det betyr at du må ha et stativ for å fotografere med lav lukkertid.

Prøv deg frem mhp dybdeskarphet. Det er stilig at det meste av frukt/grønnsaker er skarpt, mens bakgrunnen kan være svakt uskarpt (alternativt fikser du dette i Photoshop).

Dette bildet viser årets avling fra drivhuset etter en elendig sommer (vel, det var litt mer, men ikke mye). Jeg ønsket kort og godt å dokumentere avlingen. Bakgrunnen er en litt sliten fleece-jakke. Kamera er et Nikon D700 med en 24-70 f2:8 @ 70 mm. ISO 200, f:10, 0,4 sek. Stativ. Lys fra overskyet himmel via kjøkkenvinduet. Bildet er litt etterbehandlet i Lightroom: Kun oppskarpet, siden det er tatt i RAW-format, og så lagt på en ørliten såkalt postcrop vignettering.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: