Kunstig foto-intelligens

Det har blitt jukset med fotografier siden «tidenes morgen». Men aldri har det vært enklere å jukse enn nå. Takket være kunstig intelligens er det mulig å gjøre ting med våre bilder som det var tilnærmet umulig for bare kort tid siden, eller som i alle fall krevde en stø hånd og ufattelig mye tid.

Bildet her er et enkelt eksempel. Øverst finner du originalen, rett fra kamera.

Bildet nedenfor er etter noen få justeringer i Lightroom Classic.

Løsningen her heter masker, noe som kom i siste versjon. Jeg ber programmet finne hovedmotivet, og programmet plukket ut de tre personene raskere enn jeg ville brukt på å trace to centimeter av topplua til fiolinisten. Jeg valgte nå kun å forsterke alle farger og øke dynamikken i denne masken.

Punkt to ble å velge bakgrunnen, slik at alt annet enn de tre personene ble valgt. Eksponeringen ble så redusert noen hakk til bakgrunnen var passe mørk. Gulvet var fortsatt for lyst, og det ble dempet med et lineært avtonet verktøy. Jeg vil anta at jeg brukte maks 2 minutter på denne jobben.

Hvis jeg hadde fått med ansiktet til personene, kunne jeg endret hårfarge, gjort tennene kritthvite, farget øynene blå, mm. alt aldeles automatisk fordi programmet gjenkjenner ansikt med alle elementer – takket være kunstig intelligens.

Til det bedre? Eller til det verre?

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: