Høstfugler

Høsten er en underlig tid man kunne si mye om, ikke minst i min del av kongeriket. Jeg nøyer meg her med fuglene. Noen få av dem. Flokker med hegrer samler seg, og sitter og vagler på de lange, tynne beina. Det er enda mer spesielt å se dem fly: Seige, lange vingeslag, beina rett bak og nebbet frem. Som en pil. De letter på flere hundre meters avstand. På bildet her er en enslig trane på vei ut av bildet. Prøv å ta bort fuglen: Bildet funker ikke.

Småfuglene i furua utenfor stuevinduet fyker som besatt frem og tilbake til fuglemateren. Jeg har lest meg til at noen feiter seg opp nå før vinteren. Andre hamstrer og gjemmer fuglefrø etter beste evne.

Det fineste er imidlertid grågåsa. Først hører du kvekkingen, så ser du plogen eller plogene høyt i lufta. Jeg tror de øver på formasjonsflyvning. Bare se på bildet: Ikke nok med at de flyr i formasjon, de har til og med om lag samme vingeslag. Snart setter de kursen sørover.

Grågåsa på sør er høst. På nord er det vår. Dette har Bremnes-søsknene sagt så mye mer lyrisk og vakkert. Hør sangen og les teksten. Og ta en titt på bildet.

God høst.

Grågåsa e av de fuglan som fer
kjæm og fer
Grågåsa flyg sånn at alle ser
om ho kjæm eller fer

Grågåseplogen har innebygd bør
nord eller sør
Pløye sæ nord når året flør
når året flør

Grågås på sør e mot sommarn slem
mot sommarn slem
Æ e mest glad i når grågåsa kjæm

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: