Bryt komposisjonsreglene!

Tema i dag: Ikke gjør som mora di sier, Jens.

Her er et godt fototips: Lær deg alle komposisjonsreglene. Bruk dem når det gir deg de beste bildene. Men bryt reglene når det er det beste. Med andre ord: Ja, takk, begge deler.

Jeg Googlet ymse varianter av begrepet «sentrerte motiver». Ikke aldeles overraskende dukket det opp temaer som «10 feil alle amatørfotografer gjør». Deretter sto det masse om at man burde plassere interessepunktet i en av de fire hjørnene etter prinsippet om det gyldne snitt (se en 10 år gammel med like aktuell artikkel). Jeg vil kanskje tro at forfatteren her så for seg det klassiske bildet med en person i midten, 15 meter unna, og så for eksempel hele slottet i bakgrunnen. Dette er ikke et eksempel å følge.

I denne sammenhengen tenker jeg mer på noe mer kreativ fotografering, som handler om en bevisst bruk av regler. Samt et bevisst brudd på regler.

Lær deg reglene! Men det gjelder å ikke bli mer katolsk enn Paven. Nå og da vil magefølelsen fortelle deg at det aller beste er å plassere interessepunktet sentrert. Kanskje til og med, og gjerne, i et kvadratisk bilde. Men i mange andre sammenhenger kan det gyldne snitt være en fin og generell ryggmargsrefleks.

En dag tidlig i september 2022 hadde jeg gleden av å kjøre rundt Hadseløya i Vesterålen. Bildene her er tatt på denne turen, noen med utsikt over Vesterålsfjorden og Selve Storhavet, samt et par bilder der du ser de klassiske fjellpartiene på øya. At jeg har sans for gamle, fraflyttede hus, ser du også.

Bildene er tatt med et Fuji X-E3 og med et Fujinon 16-80 mm. 

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: