Foto av fyrverkeri – noen tips

Fyrverkeri brukes en del ved ulike arrangementer – ikke bare 31. desember. Det er ikke helt enkelt å ta de virkelig fantastiske bildene av en himmel fylt med pyroeffekter i alle farger. Jeg snakker her om tungt artilleri skrudd sammen av profesjonelle pyroteknikere, ikke det bakkefyrverkeriet som vi dødelige må bruke.

Her er noen tips. Si gjerne fra om du har egne tips.

 • Vær ute i god tid før selve oppskytingen.
 • Sett kamera på et solid stativ for å unngå bevegelsesuskarphet.
 • Hvilken linse du må bruke, avhenger mye av hvor nært du står. En kraftig vidvinkel kan være nødvendig hvis du står nært og vil ha med de store «bombene» som går høyt. På noe avstand kan en normallinse eller til og med telelinse være nødvendig. Men bedre med for mye himmel, slik at du kan kappe litt etterpå. Det er synd hvis alle de spektakulære effektene har blitt kappet i toppen.

  Nikon D700, 10-24 mm @24mm, ISO 250, f:13, 3 sek. Klikk på bildet for å se det i maks format. Du kommer tilbake til bloggen ved å klikke på returpila øverst i venstre hjørne i nettleseren din.
 • Bruk fjernutløser eller snorutløser for å unngå bevegelsesuskarphet.
 • Bruk lav ISO (f eks 200)
 • Still avstanden mot et fjernt element, og sett så linsa over til M for manuelt (=lås fokus).
 • Kjør også kamera i M, altså manuelt.
 • Sett tiden til f. eks. 3 sekunder. Da rekker du å få med flere raketter og flere bilder. Hvis du fotograferer noe særlig lengre lukkertid kan det for det første bli kaotisk med masse raketter «oppå hverandre», og for det andre kan det hende at kamera selv er innstilt på å ta et ekstra bilde med stengt lukker etterpå for å gi bedre kvalitet på de store mørke flatene i himmelen. Med dette kan et bilde på 5 sekunder bli til 5+5 sekunder, og i «ventetiden» går du glipp av mange fine bilder.
 • Prøv deg nå frem til korrekt eksponering av hus og hytter og hva det nå måtte være du har i forgrunnen. Du justerer blenderen opp eller ned. Blir bildet på skjermen for lyst, går du ned i blender (mindre hull), og omvendt. Himmelen skal nå være sort og lysene i forgrunnen må være korrekt eksponert. (Derfor er det greit å ha god tid på seg slik at du virkelig får justert blenderen, og eventuelt også lukkertiden).

Når alt dette er gjort er du klar og kan vente på selve fyrverkeriet. Står du nær nok bør du nå ta på deg hørselsvern og briller. (Jeg har alltid ørepropper i fotoryggsekken).

Når fyrverkeriet er i gang, må du bare la det stå til og trykke jevnlig på utløseren. Ofte vil du ikke ane på forhånd hvor høyt rakettene går og hvor lenge fyrverkeriet varer (og når den siste Grande Finale-bomba kommer). Det eneste du nå kan justere er vinkelen på kamera og om du eventuelt vil zoome ut eller inn for å få med mer eller mindre. Noe særlig mer har du neppe tid til.

Alt over her handler om å ta eksponeringsmessig bra fyrverkeribilder. Det er opp til din kreativitet å skape et flott komponert bilde av dette.

For noen dager siden fotograferte jeg fyrverkeri i sentrum av byen der jeg bor i anledning et arrangement. Jeg ante ikke hvor høyt rakettene ville gå opp i lufta, så jeg måtte gamble, og satte på en 10-24 mm på mitt Nikon D700. Det viste seg at dette fyrverkeriet ikke akkurat konkurrerte med fyrverkeriet i Sidney, så jeg bommet nok litt her både med hensyn på varighet og høyde. Jeg burde brukt en 24-70 mm.

I tillegg kan det se ut som om speilet (D700 er en DSLR) faktisk laget en liten bevegelsesuskarphet, for bildene er ikke 100 prosent skarpe.

Og nå lurer du selvsagt på hvor mange fantastisk fine fyrverkeribilder det ble.

Strengt tatt bare ett, og det ble på toppen av alt etter min mening bare så vidt akseptabelt. Du ser bildet øverst.

Som sagt…

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Foto av fyrverkeri – noen tips”

 1. Mirror lockup vil løse problemet med bevegelse fra speilet, men det gjør nok jobben med å fotografere fyrverkeriet svært mye mer utfordrende da mange kamera krever et ekstra trykk på utløseren, samt det gir en ekstra forsinkelse fra knappen er trykket ned til bildet blir tatt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: