Fugler – akkurat på rett plass i bildet

Alle fugler små de er

kommet nå tilbake.

Gjøk og sisik, trost og stær

synger alle dage.

 

Fugler kan være det lille elementet som bidrar til at et bilde blir litt mer enn «bare» et bilde. Det har hendt jeg har stått og ventet – opptil flere minutter – på en fugl som jeg ville ha akkurat et spesielt sted i bildet, og med vingene perfekt strukket ut. Jeg kaller slikt for tålmodighet.

9. april 2014, Hurtigruteskipet Richard With ankommer Brønnøysund på tur sør

Og det har hendt jeg har sett en fugl sitte akkurat der den burde for å passe inn i et bilde.

Det Bahamasregistrerte cruise-skipet Crystal Symphony lå til kai ved Fagernesterminalen i Narvik 21. juli 2015. Kråka i forgrunnen (i fokus) synes jeg bidrar til å lage ei historie ut av bildet.

Andre ganger har jeg satt kamera på multieksponering og bare fyrt løs fra lav vinkel og med kraftig vidvinkel – for om mulig å få ett eller to brukbare bilder.

Så har det hendt at jeg har stått og ventet på ett motiv, som for eksempel et fly inn for landing, og i løpet av innflyvningen har det dukket opp en fugl akkurat på rett sted og til rett tidspunkt. Det er dette man kaller ren og skjær flaks.

Konkurrenter i lufta i Brønnøysund. Widerøe i bakgrunnen inn for landing fra sør, 8. april 2014.

Noen fjærkre er skvetne og letter på flere hundre meters hold. Andre tar du i en situasjon der du kan skyte med hagle, og de likevel blir liggende å ruge på eggene sine eller passe på ungene sine.

Mefjordvær på Senja.

Vi er gudskjelov forskjellige. Noen bruker mye tid og penger, og ligger på dagevis med sine kostbare teleobjektiver for å fotografere en liten «titing» inni skogen. Ære være dem for det. Det er ikke min greie. I min verden er fugler derimot oftest mer et element som kan gi den perfekte komposisjonen, eller løfte et bilde opp fra et ordinært foto til å bli et spennende bilde.

Ørn
Lofoten, juni 2013: Utakleiv.
Havregryn og solsikkefrø i kokosnøtt. Oktober 2012, Efjord.

God fugle-fotojakt.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s