Kodaks vei til undergangen

De av oss som har levd en stund, vet hva Kodak er. Eller var. Hvis du er i nærheten av å ha samme forhold til dette selskapet som undertegnede, så kan denne lille videsnutten kanskje være interessant. Den handler om hvordan Kodak helt bevisst ignorerte fremtidens fotografi.

Kodaks HQ – en gang i tiden

Så lenge jeg kan huske, var Kodak Tri-X obligatorisk sorthvitt-film i mine kameraer. Først standard fremkalling i D-76. Siden ble filmen også «presset» i Rodinal, da man kunne tyne 6400 ISO ut av filmen – med grove korn som tøft resultat.

På studietur til USA, her foran George Eastman Museum. Bildet er tatt for forferdelig mange år siden. Forfatteren sees til høyre.

En gang for lenge siden var jeg også en tid i selveste Rochester, «upstate New York», der Kodak hadde sitt hovedkvarter, og her besøkte jeg blant annet George Eastman museum – en staselig bygning med spennende innhold.

Så historikken er på plass.

For noen få uker siden skrev jeg en blogg Kodaks kranglete vei inn i den digitale verdenen. Det er nettopp det denne videoen handler om – bare mer utfyllende. Så hvis du får klump i halsen hver gang du ser den gule Kodak-film-esken og minnes lukten av fremkaller og fiksat, så kan du jo få med deg denne filmen som viser hvordan et imperium kan gå i dass.

Og så kan du – hvis interessen fortsatt er der – følge med i diskusjonen etter denne videoen, der det selvsagt finnes mange meninger om veien til undergangen.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

5 kommentarer om “Kodaks vei til undergangen”

 1. Hei Harald og takk for fin blogg opp gjennom tidene. Jeg investerte i nytt analogt kamera for et par år siden og de fulgte med en rull tri-x. Forøvrig bruker jeg stort sett portra 400 for farger

  Likt av 1 person

 2. Takk for svar. Hvilket analogt kamera har du? Jeg er nå 100 % heldigital, og har ikke fulgt med på det analoge markedet, men enkjapp titt på nett sier at f eks Kodak Porta er standard handelsvare nå. Dyrt? 100 kr/rull. Får du filmen fremkalt i Norge? Jeg har selvsagt flere gamle analoge kameraer, og fikk (!) også nettopp et Linhof Technica storformatkamera med masse utstyr. Det hadde vært fristende å ta det i bruk, men…

  Liker

 3. Hei igjen. Jeg bruker et Leica M-A der jeg fikk med tri-x og en bessa R4M . Linser fra Leica og Zeiss. Oslo foto gjør exelent arbeid ifm. fremkalling, scanning og kopiering. Evt sende filer på mail. Man kan også levere film til Japan photo, men de sender dette til Tyskland. Anbefaler på det sterkeste Oslo foto. De het Aker foto før, då kanskje du kjenner de fra før i tia.

  Likt av 1 person

 4. Herlig. Du opererer i førstedivisjon, forstår jeg 🙂 Jeg har en sønn og en svigersønn som fotograferer med samme utstyr og mye på samme måte. Jeg er bare litt misunnelig. Fint at du finner noe i bloggen min som har interesse. Kom gjerne med tips om emner å ta opp.

  Liker

 5. Jeg har fulgt bloggen din i flere år Harald, men ikke vært så flink til å kommentere. Synes wordpress har vært litt knotete med innlogging osv. Fint at du ikke avslutta bloggen som du sa for noen år siden😊 Lomo Lc-a er også et morsomt kamera å stikke i lomma.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s