Hvor mange kamera-batterier har du?

Jeg har en konstant redsel for å gå fri for batterikapasitet på mine kameraer. Forhåpentligvis snakker vi ikke om en diagnose, men sånn er det altså fatt… Skrekkscenariet er at jeg står der med verdens mest spektakulære motiv rett foran meg, og så «dør» batteriet i kamera – og i kamerabaggen er det ikke noe reservebatteri.

Er du belemret med de samme tvangstankene?

I riktig gamle dager, sånn for om lag 10 år siden, kjøpte jeg alltid kameraer som tok AA-batterier. Da var jeg berget, for slike batterier kunne man kjøpe over alt. Så ble kompaktkameraene mindre og mindre – og de ble utstyrt med små flate spesialbatterier. På mine store Nikon-kameraer kreves mer power enn 2 x 1,5 V, så også her ble det spesialbatterier – gudskjelov solide greier som holder i dagevis.

Fuji originalt: 1200 mAh. Duracell : 1140 mAh, dvs. ganske likt når det gjelder milliampere-timer. Begge er laget i Kina.

Mitt hendige lille Fujifilm X-E3 spiser gladelig et batteri før lunsj. Rå-filene (og jeg fotograferer stort sett i RAW) er på om lag 50 Mb, og det krever prosessering som igjen må ha el-kraft. Batteriene er små og lette. Et originalt batteri koster 800 kroner pr stk. Jeg har ett originalt batteri – det som fulgte med kameraet!

For noen tid siden kjøpte jeg to tredjepartsbatterier fra et norsk «batteri-firma». Made in China. Helt lik, men litt lavere kapasitet. Ikke noe fabrikk-merke på. Det ene døde etter kort tid. Det andre bare forsvant. Så kjøpte jeg fra et annet norsk «batterifirma», men da valgte jeg Duracell-batterier. Pris: ca. 35-40 % av et såkalt originalt batteri. For meg virker det som om de tre batteriene virker like lenge under noenlunde samme forhold.

Modifisert 220V-kabel

Ute på jobb har jeg alltid to batterier i reserve, pluss at jeg har med laderen. 220V-kabelen til laderen var meningsløs lang. Det tok meg 10 minutter med loddebolt og noen centimeter krympestrømpe å få en hendigere utgave. Greit å ha med lader: Det alltids mulig å dytte litt ekstra kraft i et tomt batteri under en kjapp lunsj. Og i vår utmerkede Skoda er det 220V uttak, slik at batterier kan lades også der.

Som antydet: En fotograf uten batterier er ikke mye tess i vår tid.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Hvor mange kamera-batterier har du?”

  1. Til Canon 6D har jeg to batterier i batterigrepet, men har også en modul til batterigrepet med mulighet for AA batterier.

    Til min lille Fuji x100 har jeg 5-6 batterier. Det kamera har latterlig dårlig batteriindikator. Det viser enten fult batteri eller halvt batteri. I det sistnevnte status inntrer har jeg 5-10 bilder igjen før kamera dør helt.

    Liker

  2. Omlag samme her. Vær obs på at mange batterier til kompaktkameraer har en spesiell brennekurve, omlag slik: full, full, full, fullstendig tom 🙂 Det bare er sånn, så det stemmer nok at indikatoren viser OK batteri det ene øyeblikket, og bare sekunder senere er det blinkende rødt og tomt.
    De store batteriene til min Nikon D700 (og for den del også 300), varer for det første lengre, og har dessuten en mer forutsigbar brukkurve. Her kryper strekene nedover, inntil du selv ser at du må skifte.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s