Ønske om gratis bruk av bilder

Noen tror åpenbart at bilder er gratis, noe man uten videre gir bort. Dette er noe mange fotografer har erfart. Man kan vel muligens både forstå og tilgi privatpersoner som «låner» pene bilder som er lagt ut på nett. Men det er eksempler i bøtter og spann på at antatt (?) oppegående mennesker og organisasjoner som aldri ville drømt om å klatre over et gjerde for å stjele epler, uten å blunke stjeler bilder på nett. Har de ikke hørt om åndsverkloven?

Jeg har holdt på i denne bransjen en årrekke, og sitter med en følelse at jeg har bedrevet voksenopplæring siden tidlig på 70-tallet, altså leeeenge før Internett.

For litt siden fikk jeg en hyggelig epost fra en bedriftsrådgiver sør i landet (legg merke til yrke!).

Her følger epost-korrespondansen:

Hei. For noen dager tilbake fant jeg dette bilde på en aller annen side på nettet, og synes det er kult. Jeg driver et opplæringsfirma og bruker ulike bilder for å «piffe» opp mine presentasjoner og tar kontakt med deg for å få lov til å bruke bildet. Hva tenker du om det?

Jeg svarte samme dag. Bemerk at jeg la meg på en latterlig lav honorarsats:

Jeg tenker at det høres aldeles utmerke ut 🙂 Og så tenker jeg at jeg gjerne vil ha noen kroner for at du kan bruke det. Til fri bruk av deg (men med copyright-info der hvor det er mulig og naturlig), så kan jeg tenk meg 500 kroner.

Så skjer det ingen verdens ting.

14 dager senere sender jeg en ny mail til bedriftsrådgiveren:

Hei, jeg hørte ikke noe fra deg. Håper ikke det hadde noe med foreslått betaling å gjøre. Jeg tipper at ikke du heller gir bort timene eller tjenestene dine gratis. Tekst og bilder er mine handelsvarer. Så kan vi alltids diskutere noen prosenter opp eller ned, men sånn er det nå engang.

Etter tre uker har jeg fortsatt ikke hørt noe fra ham. Er det ikke rart: En bedriftsrådgiver. Jeg undres på hvilke andre råd han har å gi norsk næringsliv.

Men han spurte i alle fall, og det skal han ha kred for. For det gjør ikke de fleste.

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s