Aller siste fly

Noen bilder er eller blir spesielle – av ulike grunner. Bildet av Widerøe-maskinen som i kveldslyset står klar til å kjøre ut på rullebanen på vår lokale flyplass, med en månesigd hengende oppe på himmelen, er et slikt bilde. For meg er det et trist og vemodig bilde. Det er det aller siste flyet som tar av fra Narvik Lufthavn, 31. mars 2017. Fra 1. april 2017 ble flyplassen stengt etter diverse vedtak både her og der, og det hele som en brikke i et puslespill der vi i stedet fikk Norges nest lengste hengebro.

Flyplassen var «ferdig» bygget i 1972, men kom først på rutenettet 1. oktober 1975. Da den nye terminalbygningen ble innviet i 1986 var veggene prydet av mange lokale flyhistoriske bilder som var levert av mitt (den gang) reklamefirma. Herfra leide jeg også piloter fra den lokale flyklubben for å ta bilder fra lufta. Og herfra var jeg selvsagt senere passasjer på ordinære rutefly. I en periode på 45 år har jeg altså fått med meg både fødsel og død for denne stripa.

Klar for avgang. Nikon D700, Sigma 12-24 @23mm, ISO 3200, 1/40 sek, f:5,6

Dokumentasjon

14 dager før stenging fikk jeg lov til å fotografere «hele» flyplassen, utvendig og innvendig, for å dokumentere en tid som var i ferd med å gå ut. Aller siste dag var jeg også på plass for å dokumentere sist ankomne fly, og selvsagt aller siste flyavgang. Konsernsjef i Avinor, Dag Falck-Petersen, holdt en liten tale og knyttet igjen et bånd ved utgangen, som et symbol på at nå var det stengt. Pilotene tok seg god tid, og måtte få med seg avskjedskake og kaffe, før de takket seg vei ut til flyet, taxet ut, lettet, tok en siste lowpass over stripa, vinket med vingene og forsvant sørover. En epoke var over.

Utstyr

Til denne jobben brukte jeg min gode gamle Nikon D700 (fullformatkamera), og spesielt to linser: Min trofaste og sylskarpe (og kostbare) 24-70 f:2,8, og min venn i nøden, en Sigma 12-24 f:4,5-5,6. På ettermiddagen i slutten av mars, er det ikke all verden av lys, så til å begynne med kjørte jeg både inne og ute på ISO 1250. Etter hvert som kvelden senket seg måtte jeg øke, først til ISO 2000 og til sist ISO 3200. Med et mer moderne kamera ville jeg nok ha øket enda noen hakk på ISOen.

Hvis du har lyst å se:

  • Bilder fra flyplassen 14 dager før stenging, og
  • Bilder fra aller siste flight,

så finner du dem her

Lowpass. Nikon D700, Sigma 12-24 @24mm, ISO 3200, 1/20 sek, f:5,6

 

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Én tanke om “Aller siste fly”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s