Hvordan få korrekte farger på PC-skjermen din?

Først når du stoler på at skjermen din gjengir riktige farger, kan du gi deg i vei med å korrigere de bildene du har tatt, enten de nå er i jpg-format eller at det er RAW-filer.
Hvis du er opptatt av korrekte farger på PC-skjermen din, er det en del saker du bør være oppmerksom på.

cg318k_mellan
En Eizo-skjerm i toppskiktet er en drøm for mange – på samme måte som nok mange ønsker seg en Rolls Royce…

Punkt 1 er at du i utgangspunktet skaffer deg en god nok skjerm. Kjøper du en PC og skjerm under ett, så er det min erfaring at disse skjermene ligner på de rimelige kit-linsene som følger med mange kameraer. De er (for) billige. Hensikten er selvsagt å få ned pakkeprisen. Velg bort 1500-kroners-skjermen og kjøp noe som er bra. En god skjerm koster en del. En virkelig god koster enda mer.

Punkt 2: Sørg for at skjermen har god nok innsynsvinkel. Dette er viktig! Rimelige skjermer (enten de er i løs vekt eller sitter på en bærbar maskin) er tilnærmet ubrukbare til fotobehandling ettersom du knapt klarer å se når bildet er korrekt eksponert. Ser du litt ovenfra, er bildet som regel for lyst. Og tipper du skjermen bakover, blir bildet for mørkt. Noen mener kanskje at de klarer å se i eksakt 90 graders vinkel på skjermen, og at dette gir korrekte bilder. Velbekomme. På en god skjerm skal du se «samme bilde» enten du ser ovenfra, nedenfra eller fra sidene.

spyderPunkt 3: En skjerm er ikke satt opp fargemessig en gang for alle. Fargene endrer seg over tid. Da må du skaffe deg en skjermkalibrator. I dag er det enkelt, og tar ikke mer tid enn at du så vidt rekker en kopp kaffe mens du venter på at PCen og kalibreringsprogrammet gjør seg ferdig på egenhånd.

Konklusjon mhp kjøp av skjerm: Sjekk på nett og spør andre om anbefalte skjermer. Regn med å betale fra ca. 5-7 000 kroner og oppover.

Konklusjon mhp skjermkalibrering: Ta en titt på denne videoen, så får du noen tips. Den «edderkoppen» Bergman viser frem her heter Datacolor Spyder 5, og koster i Norge fra litt over tusenlappen og oppover.

PS 1: Jeg sier ikke noe om Mac ettersom dette ikke er min verden, men jeg innbiller meg at Mac-gjenget både har bedre skjermer og at de har det litt enklere med farger og den slags.

PS 2: Jeg snakker her kun om skjermer og skjermkalibrering. Jeg sier av mange gode grunner ikke noe om hvordan papirbildene du skriver ut på egen fargeskriver blir eksakt lik bildet på skjermen. Det er en hel vitenskap!

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s