Finn frem og bruk motlysblenderen

Det er vår og sola står lavt. Ekstra lavt jo lenger nord i kongedømmet man kommer. Her kommer derfor et lite, men aktuelt tips: Finn frem motlysblenderen til linsene dine. Og bruk dem!! Ikke bare om våren, men hele året.

 

Bildetekst: Jeg har motlysblendere skrudd på alle mine linser. På min 12-24 vidvinkel (til høyre) er den fast påsatt, både for å skjerme kula foran og for å hindre lens flare.

Jeg har tidligere snakket varmt om motlysblenderen, men ble ekstra trigget av en liten videosnutt fra Adorama som ramlet inn i min innboks i dag.

Noen tror kanskje at man bruker en solid motlysblender bare for å imponere!? Feil! En motlysblender har flere hensikter:

  • Motlysblenderen kan fjerne «lens flare», også kalt refleksflekker, dvs. uønsket lys som treffer linsa og som «kastes» ukontrollert inn mot sensoren. Som regel er disse uønsket. Men som alt annet: Av og til velger man denne effekten helt bevisst, og da er det jo bare å skru av motlysblenderen.
  • En skikkelig motlysblender kan også være en god og solid beskyttelse av fronten på linsa. Det er fort gjort å deise borti både det ene og det andre, og da kan motlysblenderen ta mot støtet.

Når bør du ikke bruke motlysblenderen? Jeg skrur av denne hvis jeg MÅ benytte den lille innebyggede blitsen, ettersom den da vanligvis kaster en stygg skygge på nærmeste del av bildet.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: