Elektronisk lukker – bilder med mørke striper

På noen av mine aldeles utmerkede kameraer av merket Fujifilm, dvs. X-E2 og X-E3, kan jeg velge om bildene skal tas med mekanisk lukker eller elektronisk lukker. Det er sistnevnte det handler om her. Flere moderne speilløse kameraer har slike løsninger. Dette er ikke et problem for kameraer med sentrallukker.

Dette er nok et eksempel på at også teknologien gjør ymse krumspring, at den lanseres ufullkommen og at det skjer andre utviklingstrekk som stikker end flere kjepper i hjulene. Men kanskje vil en ny type elektroniske lukkere en vakker dag sende alle mekaniske lukkere på skraphaugen.

Husker du da de første digitale kameraene kom, og produsentene var bekymret for moiré. Derfor la de et filter foran sensoren, noe som gjorde at bildene ble softet og måtte oppskarpes. Nå for tiden er det vel ingen som bruker denne type filter. Man får lære seg å leve med moiré, og ferdig med det!

Et annet herlig (!) eksempel er flyplasser som byttet ut tusenvis av landingslys, fra glødepærer til langt mer miljø- og ressursvennlig LED-lys. Da de første snøfnuggene dalte ned oppdaget man at mens de varme glødepærene smeltet snø og is, og holdt lysene intakte, så snødde LED-lysene ned, slik at man ble nødt til å kjøre rundt og feie bort snø fra lysene.

Og, endelig, for å komme til fotoverdenen: En elektronisk lukker har mange fordeler: Den har blant annet ingen mekanikk som hopper opp og ned. Den er altså uslitelig, og den er 100 % lydløs. Det siste er ikke minst viktig når du ikke vil at noen skal høre at du fotograferer.

Grovt sett fungerer en elektronisk lukker slik at bildesensoren leser av bildet på sensoren, linje for linje. Det er greit for stillestående motiver, men kan skape problemer for bevegelige motiv. Jo større bildesensor, jo verre. Men ikke minst har elektroniske lukkere en del svakheter i ikke-kontinuerlig lys.

To klare striper i taket. På bildet tatt sekunder senere er det ikke striper. Muligens er det LED-lys i lysekronene. Bildet er et test-bilde før dåp og før folk kom inn.

Jeg tok nylig bilder av en dåp i ei kirke. Da vil man lage minst mulig lyd, så elektronisk lukker ble valgt. Først etterpå oppdaget jeg en del mørkere vertikale striper over enkelte bilder, heldigvis ikke fatalt siden det var mange å velge mellom. Jeg Googlet og fant forklaringen. Dette sto for så vidt også litt vagt omtalt i kameraets brukerveiledning, uten at jeg hadde fått med meg dette.

Utdrag fra Fujifilms brukerveiledning: Fortegning kan være synlig i bilder av motiver i bevegelse som er tatt med den elektroniske lukkeren, mens bånding og tåke kan forekomme på bilder som er tatt under fluorescerende lys og annen flimring eller uregelmessig belysning.

I mitt tilfelle var det lyset i kirka som forårsaket problemet. Alle ikke-kontinuerlige lyskilder kan skape problemer. Det gjelder for eksempel lysstoffrør, men ikke minst LED-pærer. Når man dimmer LED-pærer blir ikke lyset «svakere». Det slås bare av og på hele tiden, uten at våre øyne klarer å registrere dette.

Skal vi våge oss på en slags konklusjon: Med økende bruk av LED i alle mulige sammenhenger, og med fortsatt en god del bruk av lysstoffrør, så vil fotografering med elektronisk lukker i kunstlys være en risikosport. Så pass på under julefotograferingen!

Men jeg vil ikke bli forbauset om vi snart får en ny type bildesensorer der bildet fanges under ett: En lynkjapp og uslitelig bildesensor. Hvem vet? Jeg satser en hundrings på at jeg får rett.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s