Rodney Smith, fotograf, USA

Har du hørt om den amerikanske fotografen Rodney Smith. Det hadde ikke jeg heller før jeg tilfeldig kom over ham i et fotomagasin. Makeløse bilder – som i mitt hode indikerer at det må ha vært en makeløs fotograf som tok bildene.

Jeg har gjort det til en slags vane å mobil-fotografere slike artikler, og så lese meg opp på fotografen i etterkant. Det meste ligger jo på nett i våre dager. Og mistanken om en spesiell fotograf ble styrket, for å si det slik.

Rodney Smith kom til verden på Manhattan, juleaften 1947, og ble funnet død i sin seng nesten samme sted den 5. desember 2016, altså bare 68 år gammel.

I en slags protest mot en dominerende far gjorde han det stikk motsatte av hva faren ønsket. Etter studier ble han mer og mer klar over at han ville bli fotograf. Inspirasjonen fikk han blant annet på Museum of Modern Art. Han studerte også hos med Walker Evans.

På bildene – som aldri var manipulert på noen måte – ser du en kompromissløs fotograf som gjorde store anstrengelser for å få bildene ikke bare gode nok, men perfekte! Når man for eksempel leier 50 drosjer på Manhattan for å ta ett eneste bilde, så forteller det litt. Forsøk også å forestille deg hvilke arrangementer som måtte gjøres for å få gjennomført mange av fotoopptakene.

Resten av hans – for så vidt ganske stillferdige og normale liv – kan du lese om i de lenkene du får her.

Wikipdia har en kort og grei omtale.

New York Times hadde en lang nekrolog, med 17 bilder i et slidesshow øverst.

Og til sist hadde nettstedet PetaPixel en kort nekrolog, men en timelang film helt til sist, der fotografen forteller om seg selv og sine bilder. Filmen anbefales!

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s