Motlysbilder om høsten    

For meg er fotohøsten tiden for detaljer og motlys. Det er i alle fall den type bilder jeg ofte har med på minnebrikken etter en tur utendørs. Temperaturen fyker opp og ned rundt null-punktet, og lyset kommer nesten vannrett inn fra en rød sol som på mine breddegrader bare er oppom noen timer. Dette skaper en del spennende motiver.

Den tidlige høsten med flotte farger skriker etter landskapsbilder på bredt lerret. Men når stormene sent på høsten har revet bort det meste av bladverk og skogen stort sett står svart tilbake, velger jeg ofte andre type bilder.

Jeg opplever at kontrastene på seinhøsten blir for store, selv for kameraer med imponerende dynamisk omfang. De gangene jeg fotografere landskap, blir det ofte mye etterarbeid i Lightroom.

Da er det ofte litt enklere med detaljbilder. Bildet litt over her er gresstrå i en liten vanndam, og som du ser var det noen få minusgrader natta før. Gresstrået har beholdt sin varme grønnfarge og lyset fra sola gjør det enda mer gyllent. De få stråene gjør at bildet er ryddig (en vanndam ved siden av med mange gresstrå ble kaotisk). Fotodetaljer: 400 ISO, 150 mm, f:8,0, 1/60 sek.

Under slike omstendigheter gjelder det «å fotografere sakte». Du må ta deg tid til å stoppe opp, observere, gå nært, gå på huk, kanskje legge deg helt ned. Ofte har jeg en følelse av at det er motivet som kommer til meg, ikke omvendt. Det nytter ikke å rase gjennom landskapet.

Alle bildene er tatt med et Fujifilm X-E2 med APS-C-brikke og med en 55-200 mm Fujinon1:2,4-4,8 og prossesert i Lightroom.

Med lav sol kan du finne områder der hovedmotivet er opplyst, mens bakgrunnen stort sett er i skygge. Det er en fin måte å fremheve motivet på. Bruk av ei telelinse på nesten full åpning bidrar også til å legge bakgrunnen noe uskarp. Fotodetaljer: 1000 ISO, 110 mm, f:4,2, 1/2200 sek.

Her er klassikeren, som du enkelt kan leke deg med og skape spennende bilder av: Høstgule blader i motlys. Tar du med ei hagesaks kan du også klippe ned forstyrrende elementer etter ønske. Med maks tele på linsa ble bakgrunnen softet nok, og jeg la derfor inn en blender som gjør at bladene stort sett blir skarpe. Fotodetaljer: 1000 ISO, 200 mm, f:7,1, 1/600 sek.

Vel tilbake på hytta, ble det en liten kopp kaffe på verandaen. Og men jeg satt der og nøt de siste solstrålene før sola gikk ned bak fjellene i sør, oppdaget jeg barnåler ned i en spekk i plankene. De laget en høyst uventet skygge på terrassebordene. Som sagt: Her var det motivet som kom til meg fordi jeg – for en gangs skyld – tok meg tid til å stoppe opp og la blikket vandre på jakt etter små spennende detaljer. Fotodetaljer: 1000 ISO, 200 mm, f:9, 1/640 sek.

God fotohøst!

(Og som vanlig kan du se bildene i stort format ved å klikke på dem. Du kommer tilbake til bloggen med å klikke på returpila øverst i venstre hjørne i nettleseren din)

 

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: