Fotografering i «ruinene»

Har du også en viss dragning mot å fotografere steder som er i mer eller mindre forfall? Jeg sa en viss dragning. Selv er jeg langt fra hektet. Men det er spennende og fantasi-eggende, selv om jeg nok må innrømme at jeg i all hovedsak har større glede av å ta slike bilder enn å se andres bilder. Med noen solide unntak.

I det svenske fotomagasinet «Fotosidan» nr. 4/2017 er det et langt og vettig intervju med en som startet ut i en akademisk retning blant annet med en doktorgrad i økonomisk historie, men som ble så hektet på övergivna platser at han i tillegg etter hvert startet en solid fotografisk karriere. I artikkelen får vi høre hvordan det startet, og – som man sier – ballet på seg, med leting etter spennende övergivna platser –  og med bokutgivelser.

Navnet er Jan Jörnmark, nå 58 år, og bosatt i Göteborg, med webbstedet jornmark.se.

Jeg har alltid lurt på hvorfor jeg og andre dras til slike steder. Da er det litt spennende å få et gløtt inn i Jörnmarks gamle fagområde, og med henvisning til nasjonaløkonomen Joseph Schumpeter, som mer eller mindre forklarer dette i teorien om «skapende ødeleggelse» (eller «kreativ destruksjon») – et begrep som tilsynelatende er like paradoksalt som det gamle gode Marx-begrepet «demokratisk sentralisme».

«Skapende ødeleggelse», mener Schumpeter, handler om en forandringsprosess i sporet av utviklingen innen fremfor alt teknikk og økonomi. Det er altså noe helt annet enn nostalgi, hvilket denne type miljøer ellers lett kan gi opphav til. Jeg er ikke i et minste nostalgisk, sier han. Det som har vært, har vært. Nå kommer noe nytt. Det er ganske enkelt: Du beveger deg mot noe annet.

Logisk, ikke sant?

Men altså: Jan Jörnmark, og en god del andre fotografer, har tatt dette helt ut, noe du ser til fulle på hans nettsider. Mine små forsøk her er strengt tatt bare bilder tatt i forbifarten. Ikke mer enn det. Men hvis du er noe mer hektet på denne type fotografering, så anbefales en tur til Narvesen for å kjøpe dette magasinet. I tillegg til Jans bilder, er det også en god del leserbilder innen denne sjangeren som du kan ha glede av å se på.

Artikkelen slutter med fire gode tips fra Jan. Hvordan komme inn på stedene man ønsker å fotografere. Bruk av enkel og diskret utrustning. Unngå linsebytte. Bruk «naturlige» stativ. Og unngå effekter som f eks HDR.

Søker du på nett er jeg nokså sikker på at du finner både gode bilder og muligens også litt info om hvor du kan finne slike steder. Det ligger vel i sakens natur at man gjerne ikke deler slik info til andre enn noen få utvalgte, men noe vil du sikkert finne.

God sommerjakt!

 

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s