Google dropper Nik Collection

Google fikk mye fotograf-goodwill da de la programpakken Nik Collection fritt ut på markedet. Altså 100 % gratis. Nå melder de at de ikke kommer til å videreutvikle programmet, så på sikt er det vel overveiende sannsynlig at de stenger det ned eller at det stopper av seg selv.

Nik Collection er en samling av syv programmer som alle på litt ulik måte kan optimalisere digitale bilder for deg på en enkel og begripelig måte. Her er for eksempel Analog Efex Pro som lar deg gjenskape dine fargebilder slik de «gode gammeldagse analoge bildene» så ut. Eller Color Efex Pro som har et sett filtre for kreative effekter. Sharpener Pro skjønner du nok hva gjør. Det samme gjelder HDR Efex Pro.

Mest kjent er kanskje likevel sorthvitt-konverteringsprogrammet Silver Efex Pro, som på en enkel og intuitiv måte lar deg konvertere fargebilder til sorthvitt-bilder.

Programmene kan enten være «stand-alone» eller add-ons til for eksempel Lightroom eller Photoshop.

Ingen vet hva Google tenker. Det gjelder blant annet når man forsøker å tolke de stadig endrede algoritmene til Googles søkemotor i søkemotoroptimaliserings-sammenheng. Heller ikke nå er det umiddelbart forståelig hvorfor de legger ned en god programpakke. Like lite som man i sin tid forsto at programmet (som hos Nik kostet 500 dollar), først ble satt ned til 150 dollar, og kort tid senere ble lagt ut aldeles gratis. Noen startet allerede da å tenke i retning av at dette var starten på slutten for Nik Collection. Den som lever og har helsa får se hvor dette ender.

Men konklusjonen er i alle fall grei nok: Last ned programmet mens du kan. Så får du heller leve med at det kanskje blir ubrukelig ved neste store operativsystemoppdatering på PCen eller Macen din.

Se tidligere bloggartikkel om emnet.

Kilde: PetaPixel

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

4 kommentarer om “Google dropper Nik Collection”

  1. Ser ut til at NC er et tillegg til Photoshop, Lightroom, eller Aperture. Jeg trodde det kunne kjøres uavhengig av andre program. Jeg har foreløpig ikke Lightroom installert, men har planer om å skaffe med det. Jeg har ikke funnet en enkel løsning for å få overført mine personmerker som er gjort i «Windows Live Photo gallery» til Lightroom. Jeg har svært mange (tusen) ansikter med tilhørende navn og de er svært viktige for meg. Jeg ser på nettet at dette er et kjent problem og løsninger ser ut til å kreve en datakompetanse som ligger over mitt nivå. Vel dette er en annen diskusjon, men hvis du kjenner til noen som har kompetanse på dette området så er jeg takknemlig for tips.

    Liker

  2. Hei. LR skal – etter hva jeg har lest – kunne gå stand-alone. Selv bruker jeg det via PS eller LR. LR har ikke ansiktsgjenkjenning (ennå). Men hvis du har lagt ansiktsgjenkjenningsnavn inn i fila i WLPG i et felt som andre programmer gjenkjenner, burde du få dette med deg over, slik at infoen kan legges i caption/beskrivelses-felt eller keywords.
    Vær obs på at LR opererer med sidecar-filer, altså små styringsfiler for all tekst og korrigeringsparametre. Det gjør programmet lynkjapt. Hvis du søker globalt på tekstinnhold i noen av tekstfeltene, får du raske treff. Denne infoen følger imidlertid først med og blir integrert i fila ved eksport.
    Litt utenom tema dette her. Men jeg forstår deg godt mhp å se «enkle» brukerveiledninger som ligger på solid nerde-nivå. Og begrepet «plug-and-play» har forlengst mistet sin troverdighet…

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: