Foto i Fukushima

Noen fotoprosjekter er mer spektakulære enn andre. Dette er et av dem. For seks år siden førte et jordskjelv i Japan til nedsmelting at atomkraftverket Fukushima, med det resultatet at tusenvis av mennesker måtte evakuere sine hjem, sine arbeidsplasser og hele byer.

Klokken stoppet. Hele samfunn ble stående akkurat slik de var da alle menneskene måtte forlate i full fart, og et flere kvadratkilometer stort og nå forbudt område fremstår i dag som et spøkelses-område.

Noen steder står alt urørt. Noen steder preges av plyndringen under evakueringen. Andre steder holder naturen på å ta tilbake all sivilisasjon.

I løpet av de senere årene har to Nikon-fotografer vært tilbake og fotografert innenfor det området som kalles no-go-zone. I den siste tiden har de også invitert med seg inn dit mennesker som hadde tilknytning til dette området, og fotografert disse i sine opprinnelige miljø. Det har blitt noen utrolig spennende bilder med levende mennesker – «atom-flyktninger» – midt i støvete og døde omgivelser der de en gang levde og virket.

Fotografene, Carlos Ayesta og Guillaume Bression, jobbet med Nikon D800 og D810. Med disse kameraene, med en utrolig fin dramaturgi og god lyssetting, får vi et skarpt og detaljrikt blikk inn i en verden vi knapt kan forestille oss.

Resultatet av dette prosjektet ble ei bok, Retracing Our Steps – Fukushima Exclution Zone 2011, på 152 sider. Pluss et nettsted med bilder og tekst. Boka kan du skaffe deg her. Nettstedet anbefales også for sine bilder og tekst. Bildene her er selvsagt hentet fra nettstedet.

Det hender jeg avslutter denne type blogginnlegg med hilsnen «enjoy».

Det gjør jeg ikke denne gangen.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s