Aaron Siskind: Abstrakt fotokunst

aaron-siskind-photography-of-the-artist-photo-credits-getty-images-1For få dager siden så jeg en liten videofilm der fotograf Marcin Lewandowski forteller om det å dokumentere hverdagsmiljø i egen by eller på eget sted. I filmen nevner han flere fotografer som han har blitt inspirert av, blant andre William Eggleston, Elliot Erwitt and Aaron Siskind.04_siskind

De to førstnevnte er kjent så det rekker. Aaron Siskind (bilde øverst)  (1903-1991) er nok mindre kjent, men desto mer spennende å søke informasjon om og se bilder av. Det ble en stor og positiv overraskelse.

Foreldrene var jødiske russiske immigranter. Han vokste opp i New York City og ble utdannet lærer. Senere underviste han også i kunst og designfag. Han fikk sitt første kamera i bryllupsgave, og fra da av ble foto hans viktigste uttrykksmiddel.

Jerome, Arizona 21, 1949Han arbeidet mye med dokumentasjonsfotografering. Det jeg falt mest for var imidlertid hans evne til å finne og isolere detaljer i større strukturer og former, og så velge ut elementer til ren og skjær fotokunst. Dette er noe jeg vil tro at alle fotografer på alle nivåer har bedrevet i høyst ulike former og i ulike perioder av sin fotografkarriere. Det slår meg likevel hvor stilig og gjennomført Siskinds bilder er.

Hvis du søker på nett finner du mengder av den type bilder jeg viser deg her. Jeg ble virkelig imponert og inspirert. Se og lær, og jobb for å finne din spesielle stil, du også.

Og, helt til sist, bare for å fortelle deg at jeg også har drodlet med former og farger, så kan du under her se et lite bildespill. Motivene er ikke mer spektakulære enn at det er detaljer plukket fra fiskebåter i opplag på havna i Arguineguin på Gran Canaria.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s