Sorthvitt-bilder: Gratis og enkelt

Det er noe eget med sorthvitt-bilder. For de av oss som lærte faget over fremkallertanker og forstørrelsesapparater er det en ytterligere dimensjon, med koblinger tilbake til «gode gamle dager» da verden virkelig var sorthvitt.160922_hh_014

I dag er «alt» farge. Men ut fra ditt fargebilde-univers som ligger lagret på din PC/Mac, kan du lete og finne motiver som garantert vil bli enda finere i sorthvitt. Og ofte mye stiligere. Hva passer vel bedre å lete etter gode sorthvit-emner i en periode av året da lys og vær og føre ofte tilsier en del timer innendørs.

  • Er det komplisert å konvertere fargebilder til sorthvitt? Nei!
  • Er det dyrt? Nei!

Den aller enkleste og billigste måten å konvertere fargebilder til sorthvitt på en god og kontrollert måte*, er å bruke gratisprogrammet Silver Efex Pro. Dette spesielle programmet er en del av en programpakke som samlet nå heter Google Nik Collection. Google kjøpte nemlig et antall enkeltstående programmer fra et programutviklings-selskap, pakket disse sammen, og – tro det eller ei – etter hvert la det hele ut aldeles gratis. Du finner programmet her.

På nettstedet kan du selv finne ut hva de andre programmene i Nic collection gjør. Her snakker jeg kun om sorthvitt-programmet Silver Efex Pro.

Programmet kan enten benyttes som selvstendig program, eller det legges inn som tilleggsprogram i for eksempel Lightroom eller Photoshop.

Når jeg i Lightroom har funnet et fargebilde jeg mener kan egne seg for sorthvitt, optimaliserer jeg fargebildet så godt som mulig i LR. Det betyr f eks at jeg skarper det opp, får frem skyer i himmelen, demper andre områder i forgrunnen, osv. Deretter klikker jeg på Photo i topp-menyen, og klikker videre på Edit in -> Silver Efex Pro.skjermbilde-2016-12-27-18-36-04

Her velger jeg å benytte den ferdige behandlede RAW-fila, og gjerne lagre/jobbe videre med bildet i tiff-fomat. Nå starter programmet, og frem kommer bildet mitt i en foreslått sorthvitt-versjon (bilde over her). På venstre side ligger en rekke bilde-forslag. Klikk på disse og se hva du liker best. Deretter kan du ved hjelp av menyene på høye side modifisere den valgte løsningen, slik at det blir akkurat slik du selv ønsker. Her kan du også legge på rammer og hvit kant på bildet (her har jeg lagt en skygge under hele bildet slik at du kan se bredden på ramma).160922_hh_014-edit_skygge

Og når du er ferdig, lagrer du bildet. I mitt tilfelle finner jeg dette bildet i samme katalog i Lightroom som den opprinnelige bildefila. Nå kan jeg f eks eksportere tiff-fila til høykvalitet jpg. Og – hvis du er fornøyd – hvorfor ikke sende fila til en lab, og noen dager senere henge opp et stort plakatbilde på veggen hjemme. Stilig.

Her finner du en nesten timelang informasjonsvideo om Silver Efex Pro. Du kan jo begynne med å se på den, for å få et inntrykk av hva du kan skape av fargebildene dine. Ellers finner du mye videopplæring på Nik Collection, og ellers på nett.

* Det er selvsagt mulig å bare fjerne fargene i et bilde ved å skru av saturation eller for eksempel i Photoshop gå til Image -> Mode -> Grayscale, men det er i så fall noe av det dummeste man kan tenke seg. Da har du null kontroll med resultatet, og det blir normalt deretter.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Sorthvitt-bilder: Gratis og enkelt”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: