Fotografere Lucia – går det an?

lucia

Foreldrene sitter andaktsfullt og venter i det mørklagte rommet. Så går døra opp i barnehagen eller i klasserommet, og inn strømmer tonene av Sankta Lucia sammen med alle håpefulle i hvite laken og med lys. Først selve Lucia med batteridrevet krone på hodet, og deretter – i spredt uorden – resten med sine tente batterilys.

Pappaer og mammaer blitser og knipser. Og resultatet? Jojo, man ser kanskje hvem det er, men noe særlig Lucia-stemning kan man knapt snakke om.

De riktig «avanserte» velger bort blits og tar bilder med sine kompaktkameraer innstilt på 6400 ISO – med resultat at man kan telle alle kornene på bildene. For ikke å snakke om at de fleste mobiltelefonkameraene under slike forhold virkelig viser mangel på bildekvalitet.

Lucia-fotografering er et paradoks: Du ønsker å få skarpe og fine bilde av person(ene). Samtidig ønsker du å få frem stemningen med lys fra alle lysene i krona, eventuelt lysene til de som følger. Og for å si det rett ut: Dette går normalt sett bare ikke.

Med profesjonelt utstyr, dvs. med et kamera med en fullformatbrikke, med lyssterke (og steindyre) linser (1,4-1,8), kan man under optimale forhold oppnå gode bilder. Kanskje vil man i tillegg fyre av en blits stilt inn på minimal styrke i en bakvegg. Men nå er vi i avdeling for avansert foto.

Hva gjør du da med ditt hverdagsutsyr? Du tar selvsagt de bildene du får der og da, og må bare akseptere at slik er det.lucia2

Men hvis du virkelig vil ha et godt bilde av din håpefulle som Lucia, så kan du for eksempel gjøre slik som fotograf Gavin Hoey gjør i denne videoen. Da må du ha et godt kamera. En kraftig blits. Gjerne trådløs styring av blitsen, men du kan også klare deg med en lang ledning mellom kamera og blits. Aller helst også en softbox av noe størrelse.

Gavin bruker ei lyssterk linse med største blenderåpning 1,8. Det har ikke alle. Du har kanskje heller ikke samme blits som ham. Men har du et passe bra linse og en passe sterk blits kan du jo f. eks. forsøke deg med f: 2,8, ISO 400, og 1/20 sek. Husk å ha minimalt med lys i rommet. Og til sist bør du aller helst være relativt godt bevandret i Adobe Camera Raw (del av Photoshop) eller Lightroom.

Som du ser… Kanskje ikke aldeles uoverkommelig med litt improvisasjon og trening.  Jeg legger derfor ut denne saken med god tidsmargin frem til selveste Lucia-dagen den 13. desember.

Lykke til 🙂

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s