Store fotografer    

bresson

Hvis du i løpet av helga har 36 minutter til overs, så anbefaler jeg en liten bildevisning av noen av historiens fotografiske mestre. Det er et godt gammeldags «lysbildeshow» med rolig musikk, der du får se de beste bildene til fotografer som Bill Brandt, Ansel Adams, Julia Margaret Cameron, Paul Strand, Andre Kertesz, Henri Cartier-Bresson, Brassai, Joseph Sudek, Joseph Kudelka , Sebastiao Salgado, Dorothea Lange, mfl.

Ut fra navnene vil du se at det i stor grad handler om amerikansk sosialrealisme fra starten av det forrige århundre og frem mot i dag. Det handler om barnearbeid og sosial nød. Bildene til Dorothea Lange kommer fra Farm Security-prosjektet. Men her er mye mer…

Legg også merke til navnene på fotografene. En god del av dem er østeuropeiske jøder, som emigrerte til USA på 30-tallet da nasjonalsosialistene, senere nazistene, begynte å gjøre det utrivelig i sentral-Europa.

Se gjerne en gang til, men prøv da å se forbi motivene og gjør bildene til grafiske elementer. Dette  for å studere komposisjonene. Her er mye komprimert lærdom.

God helg. Enjoy!

Bildene: Øverst Henri Cartier-Bresson. Nederst Sebastiao Salgado.

salgado

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Én tanke om “Store fotografer    ”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s