Spennende fotoidéer (del 2)

Selv den mest kreative kan av og til kan gå tom for foto-idéer. I den forrige bloggartikkelen fortalte jeg om noen av teknikkene til den polsk-fødte, nå irsk-baserte fotografen Marcin Lewandowski. Blant annet fortalte han om ei spesiell bok som han hadde hentet idéer fra: «The Photographers’s Playbook». Den måtte jeg selvsagt kjøpe.

Denne bloggartikkelen handler om denne boka.hh-9018

På 428 sider finner du totalt 307 ulike forslag og idéer fra like mange fotografer. Noen av forslagene er bare ei setning. Andre hele historier på to-tre sider. De fleste godt under ei side. Språket er selvsagt engelsk, i all hovedsak befriende fritt for høytflyvende metaforer og kompliserte fraser. Boka inneholder like mange bilder som det er bokstaver i det engelske alfabetet, og dette er også motivene: En A, en B, osv. Det er små polaroidbilder av ulike gjenstander, ting, skygger, – hva det nå enn måte være – som viser alle bokstavene i alfabetet. Dette er ett av idé-forslagene. (Se forøvrig kommentar i forrige bloggartikkel).

Den fremste oppgaven til boka er å skape nye idéer inni hodet ditt. Det handler altså ikke om blender og tid og hyerfokalavstand og snedige måter å etterbehandle bilder i Lightroom. Men altså om idéer: Noen så hårreisende at du kommer til å riste på hodet, andre så merkelige at du lurer på hvilken planet forfattere befinner seg på, og atter igjen noen langt utenfor komfortsonen din. Men altså noen enkle og begripelige og av typen «Yess, den der tar vi i ettermiddag». Osv.

Og så er det det da, at kanskje noen av de aller villeste forslagene kan skape litt «overledning» i tankebanene dine, slik at du neste morgen – eller om ei uke – griper fatt i en idé til et fotoprosjekt som kan sysselsette deg de neste årene.hh-9012

Her er noen eksempler:

Elev på fotoskole på ferie: Ta 36 bilder hver dag en hel måned. Uansett!

Fra workshop: Ta et bilde av noe du elsker. Så noe du hater. Gjenskap fotografisk en drøm du har hatt i en sekvens av ti bilder. Ta et bilde som du selv ikke forstår og så et bilde som gir seeren et spørsmål. Lag et bilde der subjektet er helt i ytterkant av bildet, og så et bilde der subjektet er på utsiden av ramma.

Kjør sakte nedover ei gate med solskjermen nede. Hva ser du? Så snur du og kjører samme gate den andre veien. Hva ser du da? Be en venn kjøre første distanse med deg som passasjer. Ser du noe annet nå? Parkér bilen, og gå samme distanse tilbake. Nå kan du observere hvordan bilen, ruta, solskjermen og din gåtur på fortauet endrer ditt perspektiv og hva du oppfatter.

Foto-studentoppgave: A: Ta bilder av «ingenting». B: Finn et sted med passe mye trafikk av gående. Finn en fin bakgrunn. Få minimum 12 fremmede til å være modeller for deg mot denne bakgrunnen. Lag minst 10 gode portretter og presenter disse i klassen.

Kanskje kan «The Photographer’s Playbook» være noe for deg. Også.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Spennende fotoidéer (del 2)”

  1. Hei Per Åge. En utrolig flott gjennomført idé. Jeg humret meg gjennom hele alfabetet. Tydelig at du har fantasien i orden 🙂 Gratulerer med fin jobb. Hva har du gjort med bildene? Forstørret og opp på veggen?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s