Hvordan få maks dybdeskarphet på landskapsbilder

Landskapfotografer vil ofte forsøke å få maksimal skarphet i hele bildet, fra forgrunnen til bakgrunnen. Den enkle måten er å blende ned, og fokusere «et stykke» inn i bildet. Men vil du gå grundigere til verks, så skaffer du deg en dybdeskarphets-kalkulator.Kobbvika, sola under horisonten. Efjord, 18. januar 2014

Dybdeskarphet kan være så mangt, men i denne sammenheng snakker vi kun om landskapsbilder, og der målet er å få skarphet i alt fra forgrunn til bakgrunn.

Hvis du vil gjøre det skikkelig, så laster du ned en DOF-app (DOF=depth of field = dybdeskarphet) fra f. eks. app-store. Jeg har en enkel og gratis app fra nikonians.org. Den funker fint også for andre kameraer. Søk etter DOF."Andøya, nær Stave."

Selvsagt kan du under fotografering stå med nesa ned i en slik app og legge inn verdier og skru på kamera. Hvis du er uerfaren kan dette til og med være smart – i en fase. Selv bruker jeg nok bare appen til å simulere ulike kombinasjoner og se muligheter og begrensninger. Dette «lagrer» jeg på min interne «harddisk», og så vet jeg om lag hva som skal til for å få skarpe bilder når jeg er ute og fotograferer landskap.Tranøy i Hamarøy kommune, Nordland.

Linse
Ofte vil landskapsfotografer bruke vidvinkel-linser. Blender du ned en relativt kraftig vidvinkel til for eksempel f/16 og setter avstanden til 2,5-3 meter, så blir i utgangspunktet «det aller meste» skarpt. Det kan jo være en bra tommelfingerregel.

Blender
Det er ikke smart å bruke mindre blenderåpning enn f:16. Med enda mindre åpning opptrer det som kalles diffraksjon. Bildet blir uskarpt på grunn av lysbrytingen over blenderlamellene.Øst-Finnmark juli 2014

Bildebrikke
Størrelsen på bildebrikken virker inn på DOF. I min kalkulator må jeg stille inn om jeg fotograferer med fullformat, halvformat eller annet.

Hyperfokalavstand
Hyperfokalavstanden er kort og godt det nærmeste punktet som blir (akseptablelt) skarp når linsa di er innstilt på uendelig. Å stille linsa inn på uendelig er imidlertid ikke særlig smart, ettersom det nå er et like langt område «bak uendelig» som er skarpt (sic). Det smarte er derimot å stille linsa di inn på hyperfokal-avstanden, fordi det som er bak blir skarpt, og i tillegg får du nå et område foran hyperfokalpunktet som også blir skarpt. Henger du med? Du får nå i pose og sekk, og oppnår maksimal dybdeskarphet. Men husk at moderne kameraer med autofokus i manuell modus ikke akkurat er laget for fin-innstilling etter strekene på linsa, så sørg for gode marginer."Øst-Finnmark juli 2014"

Eksempler på DOF etter hyperfokalavstand:

151112_dof_003A: Fullformatbrikke, 18 mm, f/16: Hyperfokalavstand er 0,83 m. Hvis du stiller inn på denne avstanden får du alt fra 0,53 m til uendelig skarpt.

B: Fullformatbrikke, 10 mm, f/16: Hyperfokalavstand er 0,26 m. Hvis du stiller inn på denne avstanden får du alt fra 0,22 m til uendelig skarpt.
Men forsøk nå å simulere avstandsinnstillinger på appen. Hvis du i stedet for 0,26 cm stiller inn på 0,20 cm, så mister du skarpheten i bakgrunnen. Alt bak 0,83 meter blir uskarpt. Som sagt lønner det seg å ha marginene på din side.

C: Halvformatbrikke, 24 mm, f/16: Hyperfokalavstand er 1,82 m. Hvis du stiller inn på denne avstanden får du alt fra 0,95 m til uendelig skarpt.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: