Fotohjelp – når du trenger det

På Internett kan du aldeles gratis lære ufattelig mye om fotografering: Du kan lære mer om hvordan kameraet ditt fungerer, og ikke minst hva du skal gjøre for å få det til å fungere best. Og selvsagt fototeknikk i sin alminnelighet. I denne sammenhengen tenker jeg å se mest på merkespesifikk informasjon.141208_E2_025

For de som vil ta hobbyen sin noen hakk videre, eller som vil videreutvikle fotojobben sin, så ligger det en hel verden av gratis kunnskap bare et par tastetrykk unna.

Når du lurer på noe…
Som Nikonbruker gjennom godt over 40 år er det fint å kunne få med seg noe av det Nikon nå tilbyr på nett. Blant annet finnes en utrolig fin og «intelligent» svartjeneste, der mine spørsmål blir semantisk analysert. I 80 prosent av tilfellene har (selvsagt) tilsvarende problemstilling vært reist tidligere, og jeg blir presentert et «gammelt» svar som ofte løser problemet. I de øvrige 20 prosentene får jeg svar i løpet av noen dager fra «a real human beeing».Tranøy fyr, Tranøy i Hamarøy kommune, Nordland.

Firmware
I tillegg er det smart å besøke kamerafabrikkens nettsted for jevnlig å sjekke om det har kommet nye firmware-versjoner til utstyret du bruker. På Nikons nedlastingssenter ligger også alle brukermanualene til alt mitt utstyr. For litt siden måtte jeg langt ned i en meny til min SB900-blits. Jeg fant svaret på noen sekunder via index-siden i pdf-versjonen av brukermanualen.

Raskere service
I et eget brukerregister hos Nikon har jeg lagt inn en oversikt over mitt utstyr, noe som gir meg flere fordeler. Skulle jeg for eksempel bli frastjålet utstyr, har jeg alle data om kamerahus og linser på ett sted.151101_HH_026

Med en del forholdsvis dyrt kamerautstyr, rykker man opp i «proff-avdelingen». Noe får man altså igjen for å investere i ting som er laget for å holde. Som proffbruker får jeg blant annet raskere service/reparasjoner. I tillegg får jeg noen ganger i året tilsendt et interessant magasin fra Nikon, skrevet for proffbrukere. (Og så er jeg selvfølgelig ikke mer smigret enn at jeg forstår at det handler om anvendt psykologi og opprettholdelse av lønnsom kundelojalitet).

Konklusjon så langt: Sørg for at du får med deg «alt som er på billetten» når du kjøper et skikkelig kamera, enten det nå heter Nikon, Canon eller hva det skulle være, for jeg vil tro at alle kjente fotomerker har tilsvarende løsninger og tilbud. Fujifilm-Optik-036-liten

Blant annet så jeg nettopp at man på nettstedet til Fujifilm kan «teste» alle X-mount-objektivene til Fujifilm: En enkel og stilig måte både å få informasjon, og ikke minst bli informert av hva andre proffe fotografer legge vekt på og fremhever som fordeler ved enkelte objektiver. Alt på norsk.

Learning on demand
Nylig kjøpte jeg noe blitsutstyr og TTL-fjernstyring. I de små og enkle medfølgende bruksanvisningene får du det grøvste. Men det var en selvfølge å lete etter mer info på nett, både hos fabrikantene, og ved søk på Google og på YouTube. På alle disse stedene fikk jeg svar på akkurat de problemstillingene jeg hadde. Hva er vel bedre enn å se en proff som benytter og forklarer akkurat det du har skaffet deg og som du vil lære å bruke på en best mulig måte.150801_untitled_291-Edit

Kollegahjelp
I tillegg til disse kanalene ligger det mye og god informasjon tilgjengelig som du kan benytte deg av. Mye av dette er skapt av entusiaster som hjelper hverandre. Ikke uventet finnes det en god del nettsteder for Nikonianere. Sikkert også for andre kjente merker. Noen virkelig gode. Noen ganske hensovnet. Du finner fort ut hvilke som er gode og som fungerer. Den som Googler, får se.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s