Gode påskebilder i fjellet

Fotografering i påskefjellet, ute i snøen med ei knallhard sol fra skyfri himmel, kan by på en del utfordringer. Her er noen få og enkle tips.X_E2_Black_Front_Left_18_55mm

Kamera: Det hender jeg tar med et såkalt AW-kamera, altså All Weather, men hvis jeg skal bruke bildene til noe mer enn å lage 10×15-cm-bilder, så er ikke bildekvaliteten godt nok – etter min mening vel og merke. Som regel har jeg derfor med meg et moderne kompakt-/speilløst kamera med en stor nok bildebrikke (=god nok bildekvalitet). Mitt kamera heter Fujifilm X-E2. Det er passe lett, og jeg får kvalitetsmessig svært gode bilder. Kanskje lurer jeg et lite teleobjektiv i en av sidelommene på sekken. Store fullformatkameraer blir bare med når jeg er på fotojobb og må ha maks bildekvalitet.

Ta med det beste kameraet du orker å ta med, men hvis du pakker kamera nederst i sekken, ender det opp med at du ikke tar bilder i det hele tatt, eller at du tyr til mobilen.

Batteriet: Mange moderne kameraer har små batterier med kort virketid. De tar kvelden fort og brått. Spesielt i kulda. Det finnes haugevis med gode tips til hvordan du forlenger levetiden. Forsøk å ha kamera nær kroppen for å beholde litt varme. Jeg har alltid med et ekstra batteri, og dette ekstra-batteriet lagres varmest mulig. Noen fester små kjemiske håndvarmere på/nær kamera-batteriet. Men det er jo forskjell på om du skal gå til Sydpolen eller være ute med familien to-tre timer på påskefjellet.150401_HH_021

Undereksponering: Så kommer de fototekniske problemene. Det mest uttalte problemet er at kamera undereksponerer bildene slik at snøen blir grå. Hvorfor det er slik kan du lese her.

Hovedregelen er at du under slike omstendigheter bør overeksponere ca. +2/3 blender. De fleste mer påkostede kameraer har et eksponeringskompensasjons-hjul som du fort kan justere med tommelen (lite bilde over, hjul til høyre). På billigere kameraer må du kanskje inn i en eller annen meny. Prøv deg litt frem og sjekk etterpå i et rom med normalt lys. Ute i snøen kan du knapt se om bildet er riktig eksponert eller ikke. Finner du en passe justering så hold denne når du er ute i sola – men ha for vane å skru alt tilbake til normalposisjon når du er ferdig. Det er temmelig surt å komme hjem fra påskefjellet der også alle innebildene er blasse og overeksponerte.

Bilde uten eksponeringskompensasjon. Du tror at snøen er hvit - men det er før du får se hvordan det bør være (bilde under)
Bilde uten eksponeringskompensasjon. Du tror at snøen er hvit – men det er før du får se hvordan det bør være (bilde under)

110313_0073_Riksgrensen-2Hvitbalanse: Dette er neppe noe stort problem ettersom de fleste kameraer fikser dette bra. Om det blir litt blåstikk så tåler de fleste det. Men har du et program som for eksempel Adobe Lightroom er det enkelt i etterkant å justere fargetemperaturen. Hvis du vil lære mer om hvitbalanse, så finner du en artikkel her.

Bruk av blits: Du kan bruke blitsen til å lette opp skygger og for å ta bilder i motlys. Det er altså ikke galskap å bruke blits når sola skinner som best/verst. Prøv deg frem. Den lille innebygde blitsen kan gjøre en bra jobb.

Med mindre man er ute på en fotojobb vil vel de færreste orke å dra med seg en stor, skikkelig blits som kan være nødvendig for å ta bilder f eks med sola bak en person, og så lyse opp personen godt nok. Blits og balansering av blitslys og dagslys/sollys er en hel liten kunst.

En kald fotograf er en dårlig fotograf: Husk riktige og varme nok klær. Husk også den andre gode regelen: «Når du fryser på beina, så ta på deg ei varm lue på hodet».

Og så alt det andre: Fotografering utendørs i påskefjellet innebærer selvsagt også alle de andre gamle gode «helårsreglene», der du må huske på forgrunn og bakgrunn, finne interessepunkt, bruke tredelsregelen, osv. osv.

Lykke til. Og god påske.påskeliljer

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s