Jack Berntsen og Olympus C3030

24. juni 2003 var jeg tilfeldigvis inne på biblioteket i Narvik da visesangeren Jack Berntsen dukket opp til noe slags forestilling for barn. Eneste publikum var noen få unger, én pappa og biblioteksjefen. Jeg hadde med mitt Olympus Camedia C3030, og rakk å få et litt utradisjonelt av den gamle nordnorske visehøvdingen. Syv år senere vandret han ut av tiden.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus C3030 var mitt andre digitale kamera, kjøpt over disk i en fotobutikk i Oslo – en butikk som i likhet med så mange andre for lengst har pakket sammen. Valget sto den gang mellom et Nikon Coolpix 990 og dette, og jeg lot meg overtale/overbevise til å kjøpe Olympusen. I jobb-sammenheng hadde jeg flere digitale kameraer.erez

Dette var i den digitale barndommen. Et C3030 hadde – ikke aldeles uventet – en 3,3 megapixler  CCD bildebrikke, og var ellers spekket temmelig likt med Nikon Coolpix 990, som den gang var det kameraet det meste ble målt opp mot.

Olympus C3030 ble første gang testet i amerikanske DPReview 8. mai 2000, så kameraet må antatt ha kommet på markedet tidlig i 2000. Jeg har ikke klart å finne hvor mange kameraer som ble produsert og når serien ble terminert. Ut fra husken kostet kameraet om lag 7 000 kroner. Det tilsvarer om lag 9 300 kroner i dag.160223_HH_018

Det var ikke blitssko på kameraet, og den innebygde blitsen var – som de flest slike – en vits. Litt senere kjøpte jeg en, riktignok svært god blits, ei skinne til å feste den til kamera og en spesialkabel som var nødvendig for å koble blits og kamera. Alt originalt. Det glade galskap. Bare kabelen kostet 1 000 kroner. Prisen på det øvrige har jeg fortrengt.

Om bildet av Jack Berntsen øverst på denne siden: 1/15 sekund, ikke blits, full vidvinkel på kamera, f:2,8, ISO 200, sRGB, jgb, og filstørrelsen var svimlende 704k rett ut av kamera.

Dette er 13 år siden. I dag er RAW-filstørrelsen fra mitt Fujifilm X-E2 på ca. 35 Megabyte, og jeg må lete etter korn, selv med bilder tatt på ISO 3200. For en utvikling! Og så mye mer kamera for de samme pengene.

Nå står Olympus-kameraet i glasskapet mitt og er et hyggelig minne fra en forgangen tid. Men jeg må innrømme at det fortsatt svir litt i pengeboka når jeg ser på det.

Jack Berntsen, Svolvær. Lofoten, juni 2013.

Jeg må si noen linjer om Jack Berntsen, for det fortjener han. Han var et viktig bidrag i en nordnorsk visebølge, og han har skrevet og utgitt mange visebøker og plater. Joakim Jan Aril (Jack) Berntsen er udødeliggjort i form av en statue på havna i Svolvær, der han står med sin gitar og sitt lange rufsete hår og skjegg – og selvsagt med hatten på hodet.

Når det gjelder sangstemme og gitarspill skal jeg ikke si så mye. Hvis du har lyst kan du her høre «klassikeren» fra den gang unge radikale mennesker slåss mot nedlegging og fraflytting fra utkanten: «Kor e hammaren Edvard?»

 

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s