Elisabeth Meyer – nesten glemt

I dag har jeg lyst å fortelle deg om fotojournalisten og eventyreren Elisabeth Meyer (1899-1968). Trolig har du ikke hørt om henne. Elisabeth Meyer var imidlertid godt kjent i sin samtid, i hovedsak for et utall fotoreportasjer fra inn- og utland i ulike ukemagasin og ikke minst i A-magasinet. Hun ga også ut flere bøker.

I 1968 døde hun, uten arvinger. Snart var både hun og bildene hennes glemt.Meyer-3

Gjenoppdaget
Først i år 2000 ble hele negativarkivet «gjenoppdaget». 14 medtatte kartonger med 50 000 negativer, en del positiver og mange brev og papirer hadde i årevis vært lagret i en garasje hos en privatperson. Nå ønsket han å gi hele samlingen til Preus Museum i Horten.

Basert på denne samlingen, på brev og notater, kom i 2013 boka om denne spesielle damen, hennes liv og hennes bilder: «Elisabeth Meyer. Rapporter fra verden 1920-1950». Den har trolig gått under radaren til flere, for etter en del omtale i forbindelse med bokutgivelsen har det vært urovekkende stille.

Nylig kom jeg helt tilfeldig over navnet med noen få linjer tekst. Jeg fattet interesse. Det var ikke verre enn å Google: Raskt dukket det opp flere artikler fra tiden rundt bokutgivelsen. Det var artikler om unik skikkelse i norsk kulturhistorie.Meyer-4

Allsidig
Her er noen stikkord: Reiselyst og søken etter opplevelser må ha kommet med morsmelken. Hun tok etter hvert fotoutdanning fra Tyskland (trolig mer for å ha noe fotograffaglig å slå i bordet med, siden tysk fotografi på den tiden må ha fortonet seg ufattelig kjedelig for et menneske som EM). Vi leser også om et kort ekteskap. Men fremfor alt om mange reiser i land som i praksis var lukket for utlendinger og i alle fall folk med et fotoapparat rundt halsen. Hun overlever alt, trolig takket være smidighet, god kulturforståelse, et smil – og det faktum at hun var kvinne. Som resultat av alt dette blir det et utall ukebladreportasjer, og som nevnt et par bøker. Hennes medlemskap og aktiv deltakelse i fotokonkurranser i Oslo Kameraklubb er også viktig å nevne.Meyer-6

Ikoner
Norsk fotografi har fostret en del ikoner. Knud Knutsen og Anders Beer Wilse er to av dem. Elisabeth Meyer kan neppe umiddelbart sammenlignes med disse to. Men hun er spennende nok. Du kan jo lese selv noen av de artiklene jeg lenker til her og/eller Google etter mer informasjon, for å se om du er enig, og eventuelt skaffe deg boka.

Her finner du mer info om Elisabeth Meyer:

Kanskje kan du ha interesse av å lese om en annen kvinnelig fotograf som i bokstavelig forstand ble oppdaget for få år siden: Vivian Mayer.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: