Firmware-oppdatering

Torsdag 4. februar 2016 får jeg «nytt» kamera. Aldeles gratis. Da slipper Fujifilm en større firmwareoppdatering til mitt X-E2-kamera. Versjon 4.00 inneholder en hel haug med viktige og nyttige forbedringer. Det må selvsagt feires med en liten rosett 🙂E-X2-8615-Edit

Å si at jeg får nytt kamera er bare en liten overdrivelse. Med versjon 4.00 får jeg forbedret autofokussystem, øye-deteksjon i autofokus, auto macro-modus, hvitbalansebracketing, flere ISO-auto-settinger, forbedret LiveView-funksjon, mm. Lista dekker et helt ark.

Som du forstår: Firmware er det dataprogrammet som styrer alt i kameraet ditt: lukker, blender, autofokus, ISO, you name it.

Hva med deg?
Denne oppdateringen er flott for meg og andre X-E2-eiere. Men hvordan er det med deg og dine kameraer? Hvis du sørger for å holde kamera ditt oppdatert, vil du kunne få et mer funksjonelt kamera – med lengre levetid.

Kameraprodusentene legger i ny og ne ut nye firmware-versjoner. Når det kommer et nytt tall foran «komma» er det store endringer. Jo lengre bak komma, jo mindre endringer. Eksempelvis er oppdatering fra 3.21 til 3.22. vanligvis bare fix av en programfeil eller tre. Men fra 3.xx til 4.00 er endringene markante.

I en parentes må det sies at det finnes de som er allergiske mot å installere X.0.0-versjoner av noe som helst. De venter gjerne til X.1.0-versjonen kommer, for da er alle feilene fjernet. Bare nevner det.

Nedlasting av ny firmware er normalt gratis og enkelt. Selve installasjon er bare litt mer plundrete enn f. eks. å oppdatere en iPhone, men man trenger på ingen måte å være rakettforsker for å få det til.

Enkelt å finne
Vanligvis finner du oppdateringer ved å Google. Alternativt å gå inn på produsentens hjemmeside og bruke søkemotoren her. Eksempel: «update firmware kameramerke modell». Her finner du normalt også veiledninger til hvordan du gjør dette. Sørger du for at batteriet er fullt oppladet, er det få ting som kan gå galt.

Fortsatt i tvil? Les denne bloggartikkelen som gir deg litt mer info om firmwareinstallasjon.

Her er ny bruksanvisning for det «nye» kameraet, med Firmware-versjon 4.0

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

5 kommentarer om “Firmware-oppdatering”

 1. Produsenter som kommer med skikkelige firmwareoppdateringer står det respekt av. Fujifilm har gitt meg et inntrykk av at de kan være flinke med det. Mitt stakkars X10 er flere generasjoner gammelt så der har de vist stoppet. Men det kom jo i alle fall en flott oppdatering til det også som ga noen nye knappefunksjoner osv.

  Liker

 2. Jeg er vel litt usikker på om det er en styrke eller en svakhet når Fujifilm kommer med så vesentlige firmwareoppdateringer, mens andre merker kommer med forbedringer/justeringer. Er Fujifilm utrolig flinke, eller er de litt for kjappe med å sende kameraer på markedet med ikke optimalisert intern programvare. Kanskje begge deler… 🙂

  Likt av 2 personer

 3. Hei Harald
  Veldig lenge siden jeg har vært her,- og det er derfor meget gledelig at jeg igjen finner masse nyttig stoff…. som dette innlegget. Har ikke oppdatert firmware på mine hus, men bør kanskje ta meg selv i nakken, og sette meg inn i dette… er alltid litt redd for å gjøre noe feil på områder som dette… så veldig flott med link til artikkel om temaet 🙂
  Monica 🙂

  Liker

 4. Hei Monica.
  Takk for hyggelig kommentar.
  Ang firmware: Hvis du sørger for å ha topp ladede batterier, så bør alt gå greit. Vær obs på at fabrikantene nok sørger for å ha tatt alle mulige (og en del umulige) forholdsregler, slik at de ikke på noen måte kan få erstatningsansvar OM noe skulle gå galt. Derfor ser det ofte verre ut på papiret enn det viser seg å være i virkeligheten. Jeg har endret firmware mange ganger og aldri møtt problemer. Lykke til. 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: