Gode foto-apper

Det finnes ufattelige mange foto-apper som kan hjelpe deg (!?) å behandle bilder etter at de er tatt. Gode foto-apper som kan hjelpe deg med å planlegge for fotografering er det derimot ikke alt for mange av.app-4361

Søker du på ordet «photo» i eksempelvis AppStore så får du opp så mange treff at du til sist trolig går lei og stopper. Å finne de virkelig gode appene blir som å lete etter nåla i høystakken. Her er de jeg benytter meg av nå og da. Fint om du kan tipse meg om andre nyttige apper som du bruker.

Som sagt: Det er ikke mengden det skorter på, men de fleste er apper som på ulik måte lar deg behandle bilder du allerede har tatt. Her er apper med effekter, innramminger og justeringer. Her kan du fjerne kviser, legge på stjerner og skape «gamle bilder». Morsomt. Kanskje. Men det er ikke det jeg snakker om. Jeg tenker på apper som kan hjelpe deg med å ta bedre bilder gjennom bedre planlegging.

Uvær på vei. Foto: Roy Anthonsen
Uvær på vei. Foto: Roy Antonsen

Yr: Den mest brukte appen er ganske enkelt yr.no. Hva er sjansen for regn, for sol, for skyer, for vind? Det er nyttig å ha en formening om været, ut fra hvilke bilder du ønsker, og for å planlegge jobber og valg av utstyr.

Når står sola opp og når går den ned: «Alle» vet at man får de beste bildene tidlig på morgenen og før solnedgang. Og alle vet at det kan være for seint å bestemme seg når sola har stått opp.  Det kan altså være nyttig med en app som forteller deg tidspunktet for soloppgang og solnedgang. Dette er ren matematikk, og appene tar selvsagt ikke hensyn til fjell og andre hindringer i øst og vest. Jeg har en enkel app som heter Sunrise & Fall. Jeg har også hørt om en som heter SunSeeker. Finn en som passer for ditt bruk.

Montasje med fullmåne.
Montasje med fullmåne.

Når ser du månen?: Tilsvarende finnes selvsagt en app som forteller deg når månen kommer opp over horisonten, når månen går ned, og hvor mye belyst den er. Min app heter Moonrise. På denne får du samtidig se når sola er oppe, slik at du blant annet kan beregne om det er mulig å få et ekte månebilde, dvs. både et landskap med tegning og en måne som ikke er utbrent og hvit.

Flo og fjære: Jeg vil tro at de fleste landskapsfotografer har sine preferanser med hensyn på om det er penere med et havlandskap uten metervis med fjære og tangkvaser. Det gjelder ikke minst i min del av landet, med opp til fire meter forskjell på flo og fjær. Med appen flo og fjære ser du når det er «penest». Og siden flo og fjære blant annet avhenger av månen, så får du samtidig i denne appen vite hvor mye månen er belyst.

Nordlys over Efjord 9. okt 2015Nordlys: Alle ihuga nordlysfotografer har sine foretrukne apper eller nettsteder som kan gi en antydning av om og når man kan forvente nordlys. Min app heter Auroral Forcast, og her velger jeg Kjell Henriksen Observatory. For proffene finnes her mye snedig informasjon jeg ikke forstår noe som helst av. For meg rekker det lenge med et kart og med utbredelsen av nordlyset. Det er ikke til å ta feil av. Og Nordlysfotografering er uansett et sjansespill.

Og mens vi er høyt til værs kan vi nevne Stjerner. For den som ønsker å vite mer, eller som vil legge inn ekstra informasjon i for eksempel gode nordlysbilder, så finnes en app som heter Night Sky. Her får du frem stjerner og stjernebilder ved å svinge telefonen fra side til side eller løfte den oppover. Det du ser på telefonen er det du også kan se i virkeligheten.

Her gjelder det å få skarphet både i hodet til hesten og rytteren, mens bakgrunnen bør være så uskarp som mulig.
Her gjelder det å få skarphet både i hodet til hesten og rytteren, mens bakgrunnen bør være så uskarp som mulig.

Dybdeskarphet: Hvis du skal fotografere noe/noen der du vil sikre deg nok dybdeskarphet, så kan det være et tips å laste ned en liten app til telefonen din. Bare søk på DOF på AppStore (DOF=depth of field).

Min Nikon-DOF-app er enkel å bruke: Først stiller du inn hvilken sensortype du har i ditt kamera. Deretter linse, blender og avstand. Nå kan du se hvor mye som blir skarpt i dybderetningen. Trenger du mer, øker du blenderen og leser av skarphetsområdet.
151112_dof_005I min kalkulator oppgis også hyperfokal-avstanden.

Gratis eller betalbar: Hvis jeg finner en virkelig god app som koster noen få kroner, så velger jeg ofte denne i stedet for å bli plaget med allverdens reklame. I tillegg synes jeg en del annonser er masete og tvilsomme, selv om det er betydelig garanti å hente ned appen fra et klarert sted som AppStore.

Hvilke apper bruker du eventuelt? Kom gjerne med anbefalinger om apper du selv har nytte av til fotoplanlegging, altså ikke etterbehandling.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Gode foto-apper”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: