Dette er historien om verdens største fotoutstilling. Den ble til i januar 1955, altså for temmelig eksakt 60 år siden. Den besto av i alt 503 bilder som først ble vist i The Museum of Modern Art (MoMA) i NYC, og deretter sendt rundt, blant annet i store deler av Europa. Utstillingen ble sett av mer enn 9 millioner mennesker.
Har du lyst, kan du se utstillingen fortsatt. Men da må du, paradoksalt nok holde deg i Europa, og ta en tur til Clervaux Castle i Luxemburg.
Utstillingen heter «The Family of Man» – enkelt oversatt til «Menneskefamilien» på et slags norsk. Den er bygget opp tematisk og viser alt fra fødsel til død. Og det meste derimellom.
I 1955 var den andre verdenskrig bare 10 år unna, vi var godt inne i den kalde krigen og Europa forsøkte å stable seg på beina. MoMAs legendariske fotokurator, Edward Steichen, hadde med denne utstillingen visjoner langt ut over det fotografiske. I sum var den kanskje mest et fromt fremtidshåp om en bedre verden, der alle måtte forstå at vi mennesker på kloden er likeverdige og har de samme drømmer, lengsler og håp.
Steichen fikk samlet sammen et par millioner bilder fra kjente og mindre kjente fotografer fra USA og store deler av Europa. Her er «alle» de kjente representert. Pluss mange av de som etter hvert fikk et navn. Ikke minst må det ha vært et løft for etterkrigstidens Europeiske fotografer. Og ut fra dette enorme materialet ble 503 bilder valgt ut.
Utstillingen ble vist i tre måneder på MoMA før den, med økonomisk bistand fra United States Information Agency, la ut på en rundtur i 11 Europeiske land. Deretter ble bildene utgitt i bokform med alle 503 bildene. Boka ble gitt ut i mange utgaver og opplag, og endte vel opp med et totalt opplag på fire millioner. En paperback-utgave står i bokhylla mi. Den kostet i sin tid 1 dollar. Jeg kjøpte den i et antikvariat for noen tid siden, for litt mer enn en dollar.
«The Family of Man» påstås å være verdens gjennom tidene største fotoutstilling, drevet frem av en visjonær kunstner og med backing av en nasjon som har bevist å kunne takle gjennomføringen av store hårete mål. På godt og vondt. «The Family of Man» er et produkt av sin tid, også fotografisk, og et spennende tidsbilde å dukke ned i.
- Her kan du lese litt mer om «The Family of Man».
- Og her litt om fotolegenden Edward Steichen.
- Her er noen flere bilder fra utstillingen.
- Skulle du ha en ettermiddag eller tre ledig i Luxembourg, så finner du utstillingen her.