Bloggbilder – akkurat store nok

Det har ingen hensikt å legge ut store, tunge bildefiler på bloggen din.
Hvorfor? Og hvordan lager du akkurat passe store bilder?Blogg_1500px_72dpi

Bildetekst: 1500 px bredde på bildet, en oppløsning på 72 dpi. Det er standard filstørrelse på mine bilder for blogg og for mitt bildenettsted, www.infoto.no. Det er akkurat stort nok. 

Bra båndbredde i dag
I riktig gamle dager, sånn for om lag 10 år siden, var det mange av oss slet med smal båndbredde på våre internettforbindelser. Det kunne ta en evighet (=flere sekunder) å se at et bilde, saaaaakte og usikkert, kom til syne på en webside. I dag tygger de fleste systemene bilder i megabitstørrelse som sukkertøy. Likevel kan det være smart å gjøre bildene «akkurat store nok». Alt for store bilder stjeler bare båndbredde, kapasitet og tid, og gir ingen som helst merverdi. Bare irriterte lesere.

1500 pixler
Bloggene er forskjellige. Noen har store bildeflater, andre mindre. Du må tilpasse bildene etter dine behov. I den WordPress-malen jeg benytter for Infotobloggen har jeg funnet ut at bildene ikke trenger ha lengde/bredde på mer enn 1500 pixler. Bildene krympes automatisk på sidene til passe format, men med å klikke på dem kommer de opp i fullt format og gir skarpe og store nok bilder selv på store skjermer. De fungerer godt nok selv på nettstedet der jeg selge bilder: Infoto – altså der kjøpere virkelig har behov for å se store, klare bilder.

72 dpi
Som PC-bruker er det vanlig å benytte bildekvalitet på 72 dpi. For Mac gjelder 96 dpi. Hvorfor disse tallene? Fordi en PC-skjerm maks kan gjengi 72 dpi. Det har derfor ikke har noen som helst hensikt å bruke bilder på web med mer enn 72 dpi. Skal du derimot bruke bildene i ei bok, trenger du bildefiler på 300 dpi.

Filstørrelse
Filstørrelsene på ubeskårne bilder (1500 px og 72 dpi) ligger på fra ca. 0,6 til 1,2 Mbyte. I eksemplene under her er bildet klippet oppe og nede, og er dermed naturlig nok bare halvparten så stor målt i antall bytes.

Nedenfor her finner du ulike bilder med tekniske data under hvert bilde. Klikk gjerne på bildene for å se dem i full størrelse. Kanskje kan det gi deg en pekepinn på hva du trenger. Du kommer tilbake til bloggen med å klikke på tilbakepila øverst i venstre hjørne i nettleseren.

Blogg_1500px_72dpi

Bildetekst: 1500 px og 72 dpi, ca. 500 kB. Dette er min vanlige innstilling for bilder til denne bloggen og til bildenettstedet mitt.

Blogg_1500px_96dpi

Bildetekst: 1500 px og 96 dpi. Med andre ord optimalisert for Mac. Filstørrelsen er bare ubetydelig større: 520 kB. Hvis du har Mac kan du jo se om du ser forskjell på dette bildet og bildet ovenfor når du forstørrer det.

Blogg_1000px_72dpi

Bildetekst: 1000 px og 72 dpi. Filstørrelse på 270 kB. Bildet ser akkurat like greit ut i her som det du finner over, men det vil altså bli mindre å se på når du klikker på det for å få det opp i maks størrelse.

Blogg_500px_72dpi

Bildetekst: 500 px og 72 dpi. 100 kB stort. Dette bildet blir ikke større om du skulle klikke på det «for å se det i full størrelse»

Blogg_250px_72dpi

Bildetekst: 250 px og 72 dpi. 40 kB. Og det gjelder selvsagt også for dette bildet.

 

(Her hadde jeg opprinnelig tenkt å legge inn det samme bildet i trykkekvalitet, dvs. full bredde og i 300 dpi, noe som gir en filstørrelse på 5.2 MB. Men da er jeg redd du hadde blitt temmelig irritert av å sitte og vente på at bildet bygger seg opp, linje for linje. Det ble i alle fall jeg).

Hvordan optimaliserer du bilder for blogg?

Lightroom: Stå i Library-modus. Klikk Export. Velg hvor du vil lagre bildet(ene).  Legg inn øvrige valg etter ønske. Velg Resize to Fit, slik det fremgår av bildet under. Legg inn ønsket verdi og velg Resolution 72 dpi (som er det «samme som» pixel per inch)Lightroom

 

 

 

 

 

Photoshop: Image -> Image Size. Velg først  Resolution: 72 Pixels/Inch og deretter With: 1500 Pixels.imagesize

Vær obs på at du i Photoshop enkelt kan velge funsjonen “Lagre for web”. Hvis du har behov for mindre filstørrelser kan du beholde bildestørrelse men skru ned filstørrelsen. Her kan du velge å se originalen mens du samtidig følger med på «web-versjonen» at du holder deg innenfor den kvalitetsgrensen du selv setter.

Se selv på kvaliteten på bildet nedenfor som i utgangspunktet er 1500 pixler/72dpi og hadde en filstørrelse på 515 kB. Etter web-optimalisering på 75 % via «Lagre for Web» som har det fått en filstørrelse på knapt 200 kB (bilde nedenfor). Ser du forskjell?

Blogg_webopt75pst

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Bloggbilder – akkurat store nok”

 1. Hei Harald
  Takk for mange verdifulle innspillj her på bloggen.
  På det øverste bilde (1500 * 72) mangler imidlertid link til bilde, så jeg får ikke laget den sammenlignen du snakker om på Mac´en min.

  Ellers de beste ønsker for resten av julen og det nye året
  Hans Jørgen

  Liker

 2. Hei Hans Jørgen. Litt usikker her. På min PC er det bare å klikke på bildet, så hopper det opp i min nettleser. Slik er det med de andre bildene også. Og (som nevnt i artikkelen) er det bare å klikke på returpila (øverst til venstre i nettleseren), så kommer man tilbake til bloggartikkelen.
  Jeg skal få sjekket på Mac om litt..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s