Fotografering av vindmøller til fjells

Noen fotojobber er mer interessant enn andre. Høsten 2005 fikk jeg i oppdrag å dokumentere byggingen av de tre første vindmøllene (av senere totalt 14) på en forblåst knaus til fjells nord i Kongeriket. Jobben innebar å fotografere alt fra lossingen av delene, transporten til fjells og selve byggingen. Makeløst interessant. Og fotografisk sett ganske utfordrende i perioder.Nordkraft Vind AS, anlegg på Skitdalshøgda. Nygårdsfjell vindpark, trinn 1.

Bildetekst: Noen av de beste bildene ble tatt når det var litt høylys og en blå himmel med litt skyer på, slik at de lysegrå vindmøllene tegnet godt mot himmelen

Verst var transporten til fjells. Det var høst, bekmørkt og regn, og de spesialbygde lange bilene måtte kjøre på natta for veiene måtte stenges for annen trafikk. Hvordan sørge for å ta bilder både foran, i midten og bak under en slik transport? Jeg allierte meg med politiet som kjørte både foran og bak. Og litt i midten. Perfekt. Jeg hoppet av og på etter behov.Vindmollefoto

Under transporten var det helt marginalt med lys og det var ingen mulighet for å benytte stativ. Dermed ble det å jobbe med håndholdt kamera ned mot 1/10 sekund og kjøre ISO-verdien helt på maks. Dette var, om ikke i digitalkameraenes barndom, så i alle fall i den tidlige ungdommen. Det er et solid stykke utvikling mellom mitt Nikon D70 som jeg brukte den gang og dagens fullformatkameraer. Ikke minst hvilken bildekvalitet man kan få ved høye ISO-verdier.Nordkraft Vind AS, anlegg på Skitdalshøgda. Nygårdsfjell vindpark, trinn 1.

Bildetekst: Det var også viktig med nære bilder og detaljer.

Byggeperioden til fjells strakk seg over ca. en måned, fra midten av september til midten av oktober. Det kunne gå dager mellom hvert besøk på byggestedet. Når tårnene skulle reises, når generatorhodene skulle på plass og når vingene skulle festes var det å hive seg i bilen og kjøre. Det mange turer. Og noen bomturer. Når man skal fin-manøvrere tonnevis med utstyr på plass øverst på ei 80 meter høy mast, så bør det ikke blåse alt for mye. Så kommer 1000-kroner-spørsmålet: Hvor legger man en vindpark? Selvsagt på et sted der det bør blåse mest mulig og hele tiden. Altså!Nordkraft Vind AS, anlegg på Skitdalshøgda. Nygårdsfjell vindpark, trinn 1.

Bildetekst: Litt av utfordringen var å bilde-beskrive hvor vanvittig høy ei slik mast er. Vanligvis var det mennesker i, på eller ved møllene som også fungerer som målestokk. Legg merke til montøren øverst på generatorhuset.

Men opp kom både master, generatorer og vinger, med en like imponerende presisjon. Like imponert ble jeg over min da relativt nye D70. Kamera og linser fungerte upåklagelig selv da temperaturen begynte å synke utover høsten, og ikke minst da det periodevis regnet godt. Da kunne utstyret være fuktig og vått i timevis i gangen, men bare linsa var fri for regn ble det perfekte bilder.

  • Kamera: Nikon D70.
  • Linser: Jeg benyttet alt fra 10 mm til 300 mm, tilsvarende 15-450 i 35-mm-ekvivalent.
  • Bilder: Jeg ønsket å ta bilder som både var teknisk interessante, og som samtidig var estetisk pene som mulig. Dette var en fotodokumentar-jobb, og ikke en jobb der hver skrue skulle fotograferes, og jeg tenkte vel egentlig at hvert bilde burde kunne brukes i en reportasje.
  • Tid: Jobben tok totalt ca. fem uker. Etter endt jobb leverte jeg et relativt stort antall ferdig korrigerte jpg-filer og et bildespill på DVD til oppdragsgiver.

Fakta:
Nygårdsfjellet vindpark ble satt i drift i 2006, og består av 3 Siemens 2,3 MW turbiner som gir strøm til ca. 1400 boliger.  Nygårdsfjellet trinn II er en utvidelse av Nygårdsfjellet vindpark. Trinn II medførte en økning på 11 vindturbiner, altså 14 totalt. De siste 11 møllene ble satt i drift i oktober 2011.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s