Vis størrelser med en målestokk

Hvor stort er stor og hvor lite er lite? Det hender jeg ser bilder som nok burde gjort meg imponert, men der «imponator-effekten» uteblir, ganske enkelt fordi jeg ikke får noen form for målestokk i bildet: Jeg aner ikke hvor stort det store er eller hvor lite det lille er.

Kuglhornet og Verdenssvaet, Efjord i Ballangen kommune, Nordland.Bildetekst: Her var det linjeføringen i motivet som var viktigst, ikke å gi et realistisk bilde av det som i virkeligheten er et spektakulært fjell. Foto med D700 (fullformat) og 12 mm linse (svært kraftig vidvinkel) på 1/500 sek og f:9,0.  

Fjell
Jeg mener: Prøv å stå ved foten av et massivt, voldsomt, spektakulært fjell. Så tar du frem din supervidvinkel og knipser et bilde. Flott hva? Du var der og du kjenner muligens fortsatt gufset fra fjellet, men de som ser på den flate lille knatten på bildet lar seg neppe imponere.

Skip
Jeg bor i en havneby Mange av skipene som kommer for å laste jernmalm fra gruvene i Kiruna i Sverige er svære: omlag 300 meter lang og 50 meter bred. Det tilsvarer tre vanlige fotballbaner etter hverandre. For ikke å snakke om hvor høye de er når de har tømt alt ballastvann og er tauet til kai, klar for lasting. Dette er det nesten enda verre å anskueliggjøre. Etter noen timers lasting siger ut fjorden med mesteparten av skipet under vann.

Malmbåt som lastes ved kai 5 (LKAB).

Bildetekst: Malmskip ved LKABs utskipningsanlegg

På dette bildet (over) har jeg vært heldig fordi det tilfeldigvis dukket opp en liten båt som målestokk. På toppen av alt ble det en fin kurve som liksom rammet inn den store båten. Takk til den ukjente båtføreren!

140519_baat_302-X2

Bildetekst: Malmskip ved utskipningsanlegget til Northland Ressourses, også det i Narvik.

På dette bildet (over) fremgår størrelsen av minibussen som står på kaia, og her får vi også et inntrykk av høyden (eller strengt tatt sier man vel dybden) på skipet.

(Som vanlig kan du klikke på bildene for å se dem i stort format. Du kommer tilbake til bloggen ved å klikke på retur-pila oppe i venstre hjørne) 

Konklusjon
Konklusjonen er vel åpenbar: Hvis du i et bilde ønsker å vise en størrelse er det smart å ha med «noe» som viser målestokken.

Og skal du ta bilder av et fjell der det er om å gjøre å vise hvor høyt og stort det er, så er det lite smart å stå nedenfor med vidvinkel. I say no more!

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: